Yazı Detayı
04 Şubat 2022 - Cuma 19:38
 
METAVERSE (SANAL GERÇEKLİK)
Muhammet BİNİCİ
info@muhammetbinici.com
 
 

"Optik Kabloların Sunduğu Hayali Gerçek Hayat Sanma İllüzyonu"

"METAVERSE"

(SANAL GERÇEKLİK)

 

Yıl 1984 ya da 1985 hatırlar mısınız? Büyük pillerle çalışan kocaman radyolar vardı. İçinden nasıl ses çıkıyor? Bu sesler nereden geliyor diye merak ediyordum. Kim bu insanları radyoya hapsettiler düşüncesi ile radyoyu açmam ile hayal kırıklığına uğramam bir oldu. Radyonun içinde konuşan adamları bulamadım. Mıknatıs ve kablo yığınından başka bir şey de göremedim. Radyoyu da zar zor topladım. Allah’tan babam bu konuda anlayışlı davrandı da hiç kızmadı. Sonra arkasından televizyonlar yaygınlaştı ama bu defa akıllanmıştım televizyonun içindeki adamları aramadım. Metaverse deyince işte sanal ortamda sanal adamları aramak gibi bir proje ortaya çıktı. Artık sen sanal oluyorsun. Sen radyo, televizyon bilgisayar ve gelmiş geçmiş tüm teknolojilerin içine giriyorsun. Hayal mi yaşıyorsun, gerçekleri mi hayal ediyorsun, gerçekler mi hayal oluyor, hayaller mi gerçek oluyor anlaşılmaz bir şey…
 

Sistemin içinde yaşayarak ticaret yapıyorsun, eğleniyorsun, müzeleri ziyaret ediyorsun, para ödüyorsun, gemiyle, uçakla seyahat ediyorsun, gitmediğin hiç görmediğin mekânları ziyaret edebiliyor turizm seyahatleri yapabiliyorsun, dolaşırken eşyalara dokunabiliyorsun. Taktığın gözlüğün önünde hayatın kendisi canlıymışçasına önünden geçiyor. Tıpkı hacdan dedelerimiz geldiğinde getirdikleri dürbün benzeri bir oyuncak gibi. Yani Medine, Mekke ve kutsal yerlerin içinde olduğu resimleri seyrediyorsunuz. Düğmesine bastığınızda bir sonraki resme geçen film dürbünleri gibi. Olanlar o derece gerçekçi ki; başka ülkelerden mülk alabiliyor satabiliyor kiraladığın diğer mülkler üzerinden para kazanabiliyorsun. Bu paralar kripto meblağlar üzerinden hesabınıza yatıyor veya hesabınızdan çıkabiliyor.
 

Şimdi sanaldan gerçekliğe geçelim. Diyelim ki sizin bir yerde bir eviniz bir mülkünüz var, bankada hesabınız var, bir bakıyorsunuz ki sanaldaki borçlarınız için reel de mallarınıza haciz gelmiş. Mallarınız elinizden gitmiş tıpkı bir kumarbaz gibi bütün birikiminizi bir anda kaybetmiş olabilirsiniz. Dolandırıcılığın yeni bir biçimi ile karşı karşıya kalabilirsiniz.


Sanal gerçeklik kavramı ilk kez 1992 yılında Neal Stephenson’un bir bilim kurgu romanında ortaya çıkmıştır. Bu güne ulaşarak çığır açıcı bir gelişme göstermiştir. Bu yazımız Metaverse işlevine yönelik olduğu için, bundan sonraki yazımızda bu teknolojinin gelişme aşamalarını anlatacağız.


Siz sanal âlemde oynadıkça sisteme yerleşmiş yazılım sizi balkondan çıkarıp aşağı atabilir. Çünkü bulunduğunuz mekânın kodları tersine yükleme ile yapay zekâya aktarılıyor olabilir.


Yapay zekâ tıpkı mavi balina oyununda olduğu gibi insanlığın kötülüğüne rol oynayabilir ya da iyiliğine dönüştürdüğünüz bir sistem de kurabilir.


Mesela bir teknik üniversitenin motor bölümünde hemen hemen sıfır maliyetle öğrencilerinize bir motoru söktürüp taktırabilirsiniz. Coğrafya dersinde gidişi de gelişi de pahalı ve vize alması dert olan ABD’ye öğrencilerinizi götürüp getirebilirsiniz. Böyle bir eğitimde bilgi görselle birlikte fiziki katılım hissi verdiği için daha kalıcı hale gelecektir. Öğrenci yaşayarak görerek öğrenecektir. Dershanedeki teorik anlatım, pratikle birleşerek gerçek anlatıma dönüşecektir. Hayal gerçek olacak, teorik anlatım yok olacaktır. Meteverse iyilik için kullanılırsa çığır açacak, kötülük için kullandığında insanlık için bir felaket olacaktır.
 

Hatırlar mısınız? Yeni Zelanda saldırısında bir camide 51 şehit vermiştik. Cami girişindeki amcamız biraz sonra canını alacak kişiyi merhaba kardeşim (hello brother) diyerek karşılamıştı, biraz sonra merhaba kardeşim dediği kişi onun canını alacaktı. Katil cinayeti meteversdan öğrendiği bir metotla yapacaktı... Ya da öyle söyleyip adaleti aldatacaktı.


Bu alçakça cürmü işleyen Brenton Tarrant yakalandı ve hâkim karşısına çıktı. Hâkimin sorduğu soruya verdiği cevap metaversenin gerçek yüzünü ortaya çıkarttı.
 

Hâkim soruyor!


-Aşırıcılığı ve şiddeti nereden öğrendin, bütün bunları bilgisayar oyunlarından mı öğrendin?.


Brenton cevap veriyor!.

-Evet, Sypro the Dragon3 bana etnik milliyetçiliği öğretti. Fortinite ise beni daha iyi bir katil olmam için eğitti.
 

Brenton Tarrant, kendisini bu iğrenç cinayet için azmettiren istihbarat örgütlerini ve istihbaratçıları gizlemek için böyle söylemiş olabilir ancak acımasız bir katil ruhu oluşturmak bilgisayardaki savaş oyunlarından kolayca elde edilebilir.


Hâkimin ilk soruda, bunları bilgisayar oyunlarından mı öğrendin suali de bir yönlendirilme midir, katile yardım mıdır, gerçek suçluları gizlemek midir, Müslümanlara yönelik bu vahşi cinayetinin faillerini taca atmak mıdır üzerinde durulması gereken husustur.


Meseleye metaversenin insan zihni üzerinde yarattığı menfi tesir üzerinden baktığımızda; ailelerin biraz kafamı dinleyeyim diye başımızdan savmak için, çocukların eline tutuşturduğumuz mobil telefonlar, tabletler, bilgisayarlarda ne vardır, ne ile oynuyorlar, kafalarına ne yükleniyor, biliyor muyuz? Acaba, birileri veya yapay zekâ onları iyi bir katil olma yolunda eğitiyor mu?


Yapay zekâ oyunlar üzerinden çocukların eğilimini tespit ederek onları hangi yönde suça veya kanunsuz işlere itiyor, hangi kötü alışkanlıkları kazanması için onu aldatıyor, bunu görmemiz gerekir.


Metaverse iyiliğe kullanıldığında eğitimde, sağlıkta, iş hayatında, yazılımda kısaca her alanda çok yararlı neticeler doğuracaktır. Sonucu belirleyen niyettir çünkü şeytan her yerdedir ve her zaman insanı aldatmaya hazırdır.


Dünyadaki korona salgını süresince metaversenin geliştirilmesi fenalık veya iyilik yapmak için bir süreç olarak kullanılmış olabilir?


1992’den bu günü kurgulayanlar, metaverseyi planlayanlar,  2040 ve 2050’yi nasıl kurguluyorlar? Bundan sonraki video ve yazılarımızda buna da değineceğiz.


Şimdi başlığımıza geri dönelim; rüyayı gerçek haline getiren hayali, sanal ile birleştirerek gerçek ötesi bir dönüşüme giden bir dünya ile karşı karşıyayız. Bazıları gerçeği hayal sanır, hayali gerçek… Gerçekler zaman geçtikçe hatıra olur, hatıraların bir zamanlar gerçeklik olduğu unutulur.  Bazıları da hayali gerçek sanır bu da metaversedir. İletişimde ve propaganda da tekrar kanunu vardır. Yalan bile olsa çok tekrar inandırıcı etki yaratır. Gerçek olmayan hakikat, gerçek olmayan gerçeklik insan zihninde imaj yüklemesi yaparak esrar içmiş sarhoş gibi hayallere daldırabilir ve şu son cümle ile yazıyı bitirelim:


Optik kabloların sunduğu hayatı gerçek hayat sanma illüzyonu (metaverse) (yanılsama) yaratabilir.

 

Bir sonraki makalemizde kalığımız yerden devam edeceğiz.

Selam ve Dua ile Allah'a emanet olunuz!..

 

YAZARIN TÜM YAZILARI İÇİN
https://www.bncmedyahaber.com/yazar-kuresel-salgIn-insanlIgI-caresizlige-surukluyor-757.html

 

VİDEOLU MAKALE

 

 

 

İllüzyon= Mal-ı hülya-yanılsama, gözbağı, kuruntu, hayale sürükleyen

Serap görmenin İngilizce biçimine metaverse denir.

 
Etiketler: METAVERSE, (SANAL, GERÇEKLİK),
Yorumlar
Yazarın Diğer Yazıları
25 Mart 2024
Moskova'daki Terör Saldırısı ve Biyolojik Savaşın Gölgesinde Dünya: 4. Dünya Savaşı'nın Ayak İzleri
23 Mart 2024
Geleceğimizin Kıyameti “Asbest,” Sıfır Atık ve Kentsel Dönüşümün Karanlık Yüzü
15 Mart 2024
Gökdelenlerin Gölgesindeki İroni: Depremler, Sıfır Atık ve Kentsel Dönüşüm
03 Mart 2024
Zihinsel esaret: Afyonların ardındaki gerçek tehlike ve islami değerlere sadık kalma çağrısı
21 Şubat 2024
Görünmeyen Düşman: Kutuplaştırma ve İdeolojik Savaş
15 Şubat 2024
Dikey Yapılaşma ve Mahalle Kültürünün Erozyonu: Bir Hikâyenin Ardında Saklı Öğütler ve Tehlikeler
11 Şubat 2024
Alın Size Mektup!.. Alın Size Belge!.. İşte Danya’nın Mektubu Filistin’in ve Danya’nın Sessiz Çığlığı!..
21 Ocak 2024
TFF’nin Sponsorluk Skandalı, Futbolda Çizgi Aşımı ve Toplumsal Bilinç Uyarısı!..
15 Ocak 2024
Çifte Standartlar ve Sessiz Çığlık - Epstein Davası Üzerinden İslam Dünyasına Sesleniş
01 Ocak 2024
Süper Kupa Olayları ve Ardındaki Sorular - Türkiye Futbol Federasyonu, Protokol Detayları ve Toplumsal Dinamikler
31 Aralık 2023
Yılbaşı Kutlamalarının Dini Perspektiflere Göre Derinlemesine Analizi
24 Aralık 2023
Teğmen Krizi ve Askerlik Anlayışı: Geçmişten Günümüze Derin Bir Bakış
09 Aralık 2023
Balfour Deklarasyonu ile Başlayan Filistin'in Kırık Hikâyesi
07 Aralık 2023
Abdülhamit ve Herzl Penceresinden Yahudilerin Filistin Toprakları Üzerine Kirli Planı
19 Kasım 2023
II. Haçlı Seferi, Anadolu Selçuklu Direnci, Haşhaşilerin Kiralık Savaşı, Papa'nın Kaygıları ve Nûreddin Mahmud Zengî'nin Zaferi
01 Mart 2023
SOSYAL MEDYA PLATFORMLARINDA DOLAŞAN DEPREM YALANLARI
18 Şubat 2023
Yaşarken Enkaz Haline Gelenleri Kim Kurtaracak?
02 Ekim 2022
Oysa ülkeyi yönetenlerin Hz. Ömer olması gerekmiyor muydu?
10 Haziran 2022
BATI ile yatıp, BATIL ile kalkmak: KURAN-I KERİM’E TEKME ATMAK!..
02 Mayıs 2022
Ramazan Ayında Şehvetin Azması (!)
30 Nisan 2022
GELENEKSEL TABİR İLE “İB..LİK” VE FUHŞİYAT NASIL MEŞRULAŞTIRILIR?
22 Nisan 2022
Metropolden Köye, Köyden Mezraya
20 Nisan 2022
MİLLİ SİNEMA ve ADANIŞ KUTSAL KAVGA
22 Mart 2022
Madenlerimiz Yeni Teknolojilerin Hammaddesi & Bizi Bekleyen Tehlikeler
10 Mart 2022
DİLİPAK, MAHKEMEDEKİ SAVUNMASINDA “ASLINDA SAVUNDUĞUM KİŞİLER TARAFINDAN SUÇLANDIM.”
30 Ocak 2022
KÜRESEL SALGIN İNSANLIĞI ÇARESİZLİĞE SÜRÜKLÜYOR!..
23 Ocak 2022
YAHUDİLİĞİN VE SABATEİZMİN TÜRKİYE’DEKİ YANSIMALARI
16 Ocak 2022
Eşcinseller Neden 20 Yıl Daha Az Yaşıyor!..
05 Ocak 2022
9 EYLÜL ÜNİVERSİTESİ İLAHİYAT FAKÜLTESİ'NDE İSLAMİ EĞİTİM
29 Ağustos 2021
Göç ve Göçmen Meselesi
20 Ağustos 2021
1 Teklifim Var!.. Hem 500 Kat Fazla Verim Elde Edelim! Hem de Ormanlarımız Geri Gelsin!
14 Temmuz 2021
Bilişim Suçları ve Banka Kartları Dolandırıcılığı -2-
13 Temmuz 2021
Bilişim Suçları ve Banka Kartları Dolandırıcılığı -1-
01 Temmuz 2021
Kanal İstanbul Projesi ve Türk Boğazlarına Hakimiyet Meselesi -IV-
27 Haziran 2021
Kanal İstanbul Projesi ve Türk Boğazlarına Hakimiyet Meselesi -III-
26 Haziran 2021
Kanal İstanbul Projesi ve Türk Boğazlarına Hakimiyet Meselesi -II-
21 Haziran 2021
Kanal İstanbul Projesi ve Türk Boğazlarına Hakimiyet Meselesi -I-
28 Mayıs 2021
Filistin Meselesi ve Tarihten Günümüze Yahudiler!.
26 Mart 2021
Tek Kuşak Tek Yol Projesi ve Çin Hegemonyası
14 Mart 2021
Hayvanlar Alemine Dönüş
11 Şubat 2021
Tehlike'nin Farkında mısınız? Dünyada - Türkiye'de ETCEP Uygulaması ve Topluma Yansıması
21 Ocak 2021
Şimdi Dünyayı Ne Bekliyor?
15 Ocak 2021
Kurtuluşa Giden Yolculuk BENİM AİLEM -1-
19 Aralık 2020
Benim Ailem
16 Aralık 2020
Küresel Soykırım
10 Ekim 2020
Dil (Ses) Eğitimi
12 Temmuz 2020
Tarihsel ve Stratejik Anlamda İstanbul’un Girit ve Diğer Depremlerle Bağlantısı - Büyük İstanbul Depremi
09 Temmuz 2020
Dikkat!.. Yeni Tehlikenin Adı Mavi Bebek (Blue Baby)
08 Temmuz 2020
bncmedyahaber.com Yazarı Muhammet Binici Kimdir?
Haber Yazılımı