






|
||
| “Bizim Çocuklarımız Var”: 286 Özel Gereksinimli Çocuğa Umut Olan Dernek | ||
| Ramazan ayında dayanışma ve paylaşma duyguları güçlenirken, İstanbul’da faaliyet gösteren bir dernek yüzlerce özel gereksinimli çocuğa ve ailelerine umut olmaya devam ediyor. Derneğin kurucusu Doç. Dr. Fazıl Zini, emekliliğinin ardından hayatını engelli fertlerin sosyal hayata kazandırılmasına adadığını söyledi. “Benim için çocuğun neden engelli olduğu ya da hangi engel grubunda olduğu önemli değil” diyen Zini, “Önemli olan bundan sonra ne yapabileceğimiz. Anneler bu dünyadan göç ettikten sonra çocuklarımız kendi ayakları üzerinde durabilsin diye buradayız” ifadelerini kullandı. | ||
| GÜNDEM Haberi | ||
![]() |
||
| |
||
“Bizim Çocuklarımız Var”: 286 Özel Gereksinimli Çocuğa Umut Olan Dernek
Ramazan ayında dayanışma ve paylaşma duyguları güçlenirken, İstanbul’da faaliyet gösteren bir dernek yüzlerce özel gereksinimli çocuğa ve ailelerine umut olmaya devam ediyor. Derneğin kurucusu Doç. Dr. Fazıl Zini, emekliliğinin ardından hayatını engelli fertlerin sosyal hayata kazandırılmasına adadığını söyledi.
“Benim için çocuğun neden engelli olduğu ya da hangi engel grubunda olduğu önemli değil” diyen Zini, “Önemli olan bundan sonra ne yapabileceğimiz. Anneler bu dünyadan göç ettikten sonra çocuklarımız kendi ayakları üzerinde durabilsin diye buradayız” ifadelerini kullandı. 286 Çocuğa Ücretsiz Destek
Dernek bünyesinde 286 özel gereksinimli çocuğa ücretsiz eğitim ve sosyal destek veriliyor. Akademik çalışmaların yanı sıra çocuklar sosyal hayata hazırlanıyor; alışverişe gidiliyor, otobüse biniliyor, sinema ve geziler düzenleniyor.
Zini, “Amacımız sosyal uyumu sağlamak. Anneler vefat ettikten sonra çocuklarımız çok zorlanmadan hayatlarını sürdürebilsin istiyoruz” dedi.
Çocuklara okuma-yazma çalışmaları yapılırken, anneler de dernek merkezinde bir araya geliyor. Birbirleriyle dertleşen, deneyim paylaşan anneler için bu ortamın en az eğitim kadar önemli olduğunu belirten Zini, “Eğitimden daha önemli olan annelerin mutlu olması. Onlar bir nebze nefes alsın istiyoruz” diye konuştu. “Resmi Verileri Bilmiyoruz”
Türkiye’de engelli kişilerin sayısına ilişkin sağlıklı ve detaylı verilerin bulunmadığına dikkat çeken Zini, “Yüzde 14 deniyor ama kaç zihinsel engelli var, kaçı okula gidiyor, kaçı üniversiteye devam ediyor bilmiyoruz. Önümüzü görebilmemiz için bu veriler gerekli” dedi.
Derneklerin sayısının artması gerektiğini vurgulayan Zini, tek başına yürüttüğü çalışmaların yetersiz kaldığını belirtti. “Bir bu kadar daha başvuru var ama yerimiz ve imkanımız sınırlı olduğu için hepsini alamıyorum. Bu beni çok üzüyor” ifadelerini kullandı. Rapor ve Bürokrasi Engeli
Engelli fertlerin sağlık kurulu raporlarının barkodlu hale getirilmesi sürecinde yaşanan randevu sıkıntısına da değinen Zini, birçok ailenin aylardır hastanelerden randevu alamadığını söyledi.
“Zaten 30 yıldır engelli olduğu bilinen bir çocuk için aile yeniden rapor peşinde koşuyor. Çocuğunu bırakacak kimsesi yok. Bu işlemler daha kolay yapılmalı” diyerek yetkililere çağrıda bulundu. “Eğitim 26 Yaşında Bitmemeli”
Devletin rehabilitasyon merkezlerinde verdiği 8 seanslık desteğin 26 yaş sonrası kesilebileceği yönündeki düzenleme ihtimali de aileleri endişelendiriyor. “Bu çocuklar öğrendiklerini unutabiliyor. Eğitim süreklilik ister. Yaş sınırı olmamalı” diyen Zini, eğitimin kesilmesinin kazanımların geri gitmesine yol açabileceğini vurguladı.
|
||
|
||
| Etiketler: “Bizim, Çocuklarımız, Var”:, 286, Özel, Gereksinimli, Çocuğa, Umut, Olan, Dernek, |
|
|
||
|




