Yazı Detayı
19 Kasım 2023 - Pazar 22:19
 
II. Haçlı Seferi, Anadolu Selçuklu Direnci, Haşhaşilerin Kiralık Savaşı, Papa'nın Kaygıları ve Nûreddin Mahmud Zengî'nin Zaferi
Muhammet BİNİCİ
info@muhammetbinici.com
 
 

II. Haçlı Seferi, Anadolu Selçuklu Direnci, Haşhaşilerin Kiralık Savaşı, Papa’nın Kaygıları ve Nûreddin Mahmud Zengî’nin Zaferi

 

1148 yılı, Orta Doğu’nun tarihinde önemli bir döneme işaret eder: İkinci Haçlı Seferi. Mezopotamya ve Anadolu’da II. Haçlı ordusunun bölgeyi istila girişimlerine karşı, Nûreddin Mahmud Zengî’nin direnişi ve Anadolu Selçuklu Devleti’nin stratejik rolü, bu seferi unutulmaz kılan etmenlerden biri oldu. Ancak, bu karmaşık dönemin öne çıkan unsurlarından biri de Haşhaşiler’in kiralık olarak devreye girmesi oldu.
 

Haçlı ordusunun büyüklüğü ve Avrupa’dan gelen güç, Papa’nın çağrısı ve Saint Bernard’ın liderliğindeki çabalarla belirlenmişti. Ancak, Anadolu Selçuklu toprakları, Haçlılar için beklenmedik zorluklar barındırıyordu.


Anadolu Selçuklu Devleti, Kral VII. Louis’nin hakimiyet sahalarından kolayca geçip gitmesine izin vermedi. Kısacası, Haçlılar, 50 yıl önceki atalarının aksine Anadolu’da kolay bir yolculuk yapamadılar. Denizli’de ağır bir yenilgi aldılar ve VII. Louis, Türklerle daha ağır bir mağlubiyetten kaçınmak amacıyla II.Raymond’un hakimiyetindeki Antakya Kontluğu’na geri çekildi. Zengi’nin direnci ve bölgedeki stratejik dengelerin değişimi, Haçlı ordusunu zor durumda bıraktı. Bu duruma rağmen Antakya Kontluğu’nda, Raymond ve Joscelin, Haçlıların moral bulmasını sağlamak ve bölgedeki kontrolü güçlendirmek amacıyla Urfa’yı geri almak için harekete geçtiler. Antakya Kontluğu’na yardım etmelerini istediler ancak VII.Louis, ordusunu dinlendirdikten sonra Kudüs’e geçme niyetini açıklayarak bu talebi reddetti.

Kral VII. Louis, Şam'ı geri alma arzusuyla Akka’da gerçekleşen istişareden sonra Halep ve Şam’ı kuşatmak üzere ordusuyla harekete geçti. Ancak, Şam’da haçlı ordusu olağanüstü bir dirençle karşılaştı. Bu direncin üzerine Zengi ‘nin de Şam’a doğru yola çıktığını öğrenen VII. Kral Louise ordusunu Zengi ve kale arasındak bir dirençle karşı karşıya bırakmak istemedi. Anadolu’da da yaşadığı mağlubiyetle yüzleşen ve Fransa’daki iktidarını da düşünerek, Kral Fransa’ya geri dönmeye karar verdi ve bu nedenle Şam kuşatmasından çekildi. II. Haçlı seferleri, başladıktan kısa bir süre sonra bu olaylar nedeniyle sona ermek zorunda kaldı.
 

Bu durum, Nurettin Zengi’nin büyük bir güven kazanmasına yol açtı. Zengi, kendine olan bu aşırı güvenin kısa bir süre sonra başına bela olacağından habersizdi!..
 

Bu kritik dönemde, Haşhaşiler adlı örgüt devreye girdi. Haşhaşiler, özellikle 1090’lı yıllarda Hasan Sabbah’ın liderliğinde Selçuklulara karşı gerçekleştirdikleri suikastlerle ün kazanmış bir örgüttü. Ancak, bu seferde Haşhaşiler, Raymond ve Joscelin gibi bölgedeki aktörler tarafından kiralık olarak kullanıldı.
 

Raymond ve Joscelin , stratejik zeka ve entrikalarına bir boyut daha ekleyerek Haşhaşiler’i devreye soktular. Bu örgüt, önceki dönemde hem Selçuklulara hem de Haçlılara karşı korku salmıştı. Ancak şimdi, özellikle Zengi’nin güçlenmesini durdurmak amacıyla kiralık olarak devreye girmişlerdi.
 

Haşhaşiler, sahte bir haber ve istihbarat bilgisi aracılığıyla Zengi’yi tuzağa çekerek onun ölüm ile karşı karşıya kalmasını sağladılar ve pusuda Joscelin ve Raymond’a yardım ettiler. Nûreddin Mahmud Zengî, Zengiler Atabeyliginin batı sınırından komutasındaki ordu ile çıkmıştı ki pusuya düşürüldü.

Raymond ve Joscelin’nin manipülasyonu ve stratejik planları sayesinde, Zengi’nin üzerine kurulan tuzak etkili bir şekilde işledi.

Bu entrikralar ile Zengi’nin pusuya düşürülmesinin ardından bölgedeki dengelerin değişmesi kaçınılmazdı. Suriye'de Ali Vefa komutasındaki Haşhaşilere Zengiler birçok kez darbe vurmuşlarıdı. Bu sebeple Haşhaşiler haçlılara iyiden iyiye yaklaşmışlardı. Bu dönemde Haşhaşilerin kiralık olarak devreye girmesi, İkinci Haçlı Seferi’nin karmaşık hikayesine bir katman daha ekledi.
 

Yenilginin ardından stratejisini yeniden belirleyen Zengi, sabırla hamlelerini planladı, serhat boylarındaki birliklerini güçlendirdi ve istihbarat ağını genişletti. Antakya Kontluğu ve Haçlı Krallığı’nı ele geçirmek için aralıksız bir kontrol sağlayarak ikmal yollarını tamamen ele geçirdi.
 

Antakya Kontluğu’nu kuşatmak yerine, Zengi stratejisi gereği İnab Kalesi’ni kuşattı. Bu haber üzerine Raymond, İnab Kalesi’ne doğru hareket edince Zengi’nin komutanı Şirkoh hem İnab Kalesi hem Raymond’un komutasındaki Antakya Kontluğu ordusunun arasındaki iki ateş arasında kalacaklarını öne sürerek geri çekilmelerini önerdi ve Zengi’nin kuşatma stratejisine karşı çıktı. Böylelikle 2 ateş hattında kalmanın önüne geçmek istedi. Zengi, kuşatmayı kaldırmalarını istedi ve kuşatma kaldırıldı.

 

Ancak İnab’a ulaşan Hatay Kontu Raymond, Zengi’nin izini bulamadı. Orduyu dinlendirmek amacıyla geceyi İnap önünde konaklatmaya karar verdi. Oysaki Zengi, geri çekilmemişti ve ordusunu tepenin arkasındaki düzlükte saklamıştı. Zengi’nin stratejik kararı, gün ağarırken meyvelerini vermeye başladı.

 

Antakya Kontluğu’nun ordusu henüz uykulu bir haldeyken, Zengi saldırıya geçti. İlk saldırı başarılı oldu, ancak Raymond, Kalkanlı süvarilerini öne çekerek Zengi’nin ordusunu yavaşlattı ve hatta artık toprağa düşen askerler Zengi’nin askerleriydi. Bunun farkına varan Zengi, Antakya Kontluğu’nun sağ ve solt kanatlarındaki zırhsız zayıf noktası olan haşhasileri hedef alarak üstünlüğü ele geçirdi ve Raymond’u İnab’ta ağır bir yenilgiye uğrattı.

 

Eş zamanlı olarak Joscelin ile hesaplaşmayı ise Emir Şamsüddevle Yakup’a havale eden Zengi, Raymond’u İnab’ta mağlup ederken, Emir Şamsüddevle Yakup’da Joscelin’i kurduğu tuzak sayesinde birliğini mağlup edip ele geçirdi. Sonra Joselin Halep’e gönderildi. Yaraları iyileştirilerek zindana atıldı.
 

Bu dönemde öne çıkan Papa’nın raporu ise, Avrupa’daki demografik değişimlere dikkat çekerek Haçlı ordusunun büyüklüğünü gözler önüne seriyor. Ancak Avrupa’da insan kalmıyor ve Papa bu durumdan kaynaklanan endişelerini vurguluyor. Papa’nın bu kaygıları, Haçlıların karşılaştığı zorlukları daha da derinleştiriyor. Papa raporunda belirttiği gibi, Haçlı ordusunun oluşumunda büyük çaba sarf eden Saint Bernard, Fransa’nın demografik yapısının 7 kadına 1 erkek düşecek şekilde değiştiğini ifade etmiştir.

 

Yine ayrıca; Nurettin Mahmud Zengi’nin stratejik zekası, Anadolu Selçuklu Devleti’nin direnci, Haşhaşiler’in kiralık olarak savaşması ve Papa’nın kaygıları, bu dönemin karmaşığını ve bölgedeki entrikaların derinliğini gösteriyor. İkinci Haçlı Seferi’nin bu ayrıntılı hikayesi ise Orta Doğu’nun tarihinde unutulmaz bir sayfa olarak kalmaya devam edecek ve Zengi’nin, Selahaddin Eyyubi’nin yolundan gidenlerin her daim önünü açacaktır!..


YAZARIN TÜM YAZILARI İÇİN
https://www.bncmedyahaber.com/yazar-sosyal-medya-platformlarInda-dolasan-deprem-yalanlarI-897.html

 
Etiketler: II., Haçlı, Seferi,, Anadolu, Selçuklu, Direnci,, Haşhaşilerin, Kiralık, Savaşı,, Papa'nın, Kaygıları, ve, Nûreddin, Mahmud, Zengî'nin, Zaferi,
Yorumlar
Yazarın Diğer Yazıları
22 Nisan 2024
Yaşlıların Bir Araya Gelerek Ancak Bir Kirayı Ödeyebilmesi: Bir İroni mi, Yoksa Dram mı?
13 Nisan 2024
Bayramın Derin Anlamları ve Bir Ömre Sığdırılan Hasret
11 Nisan 2024
Dönüşüm rüzgarı: Bir halkın direnişi ve gelecek arayışı
05 Nisan 2024
Siyasi Liderlerin Eğitim ve Nitelik Seviyesinin Toplum Yönetimindeki Önemi
25 Mart 2024
Moskova'daki Terör Saldırısı ve Biyolojik Savaşın Gölgesinde Dünya: 4. Dünya Savaşı'nın Ayak İzleri
23 Mart 2024
Geleceğimizin Kıyameti “Asbest,” Sıfır Atık ve Kentsel Dönüşümün Karanlık Yüzü
15 Mart 2024
Gökdelenlerin Gölgesindeki İroni: Depremler, Sıfır Atık ve Kentsel Dönüşüm
03 Mart 2024
Zihinsel esaret: Afyonların ardındaki gerçek tehlike ve islami değerlere sadık kalma çağrısı
21 Şubat 2024
Görünmeyen Düşman: Kutuplaştırma ve İdeolojik Savaş
15 Şubat 2024
Dikey Yapılaşma ve Mahalle Kültürünün Erozyonu: Bir Hikâyenin Ardında Saklı Öğütler ve Tehlikeler
11 Şubat 2024
Alın Size Mektup!.. Alın Size Belge!.. İşte Danya’nın Mektubu Filistin’in ve Danya’nın Sessiz Çığlığı!..
21 Ocak 2024
TFF’nin Sponsorluk Skandalı, Futbolda Çizgi Aşımı ve Toplumsal Bilinç Uyarısı!..
15 Ocak 2024
Çifte Standartlar ve Sessiz Çığlık - Epstein Davası Üzerinden İslam Dünyasına Sesleniş
01 Ocak 2024
Süper Kupa Olayları ve Ardındaki Sorular - Türkiye Futbol Federasyonu, Protokol Detayları ve Toplumsal Dinamikler
31 Aralık 2023
Yılbaşı Kutlamalarının Dini Perspektiflere Göre Derinlemesine Analizi
24 Aralık 2023
Teğmen Krizi ve Askerlik Anlayışı: Geçmişten Günümüze Derin Bir Bakış
09 Aralık 2023
Balfour Deklarasyonu ile Başlayan Filistin'in Kırık Hikâyesi
07 Aralık 2023
Abdülhamit ve Herzl Penceresinden Yahudilerin Filistin Toprakları Üzerine Kirli Planı
01 Mart 2023
SOSYAL MEDYA PLATFORMLARINDA DOLAŞAN DEPREM YALANLARI
18 Şubat 2023
Yaşarken Enkaz Haline Gelenleri Kim Kurtaracak?
02 Ekim 2022
Oysa ülkeyi yönetenlerin Hz. Ömer olması gerekmiyor muydu?
10 Haziran 2022
BATI ile yatıp, BATIL ile kalkmak: KURAN-I KERİM’E TEKME ATMAK!..
02 Mayıs 2022
Ramazan Ayında Şehvetin Azması (!)
30 Nisan 2022
GELENEKSEL TABİR İLE “İB..LİK” VE FUHŞİYAT NASIL MEŞRULAŞTIRILIR?
22 Nisan 2022
Metropolden Köye, Köyden Mezraya
20 Nisan 2022
MİLLİ SİNEMA ve ADANIŞ KUTSAL KAVGA
22 Mart 2022
Madenlerimiz Yeni Teknolojilerin Hammaddesi & Bizi Bekleyen Tehlikeler
10 Mart 2022
DİLİPAK, MAHKEMEDEKİ SAVUNMASINDA “ASLINDA SAVUNDUĞUM KİŞİLER TARAFINDAN SUÇLANDIM.”
04 Şubat 2022
METAVERSE (SANAL GERÇEKLİK)
30 Ocak 2022
KÜRESEL SALGIN İNSANLIĞI ÇARESİZLİĞE SÜRÜKLÜYOR!..
23 Ocak 2022
YAHUDİLİĞİN VE SABATEİZMİN TÜRKİYE’DEKİ YANSIMALARI
16 Ocak 2022
Eşcinseller Neden 20 Yıl Daha Az Yaşıyor!..
05 Ocak 2022
9 EYLÜL ÜNİVERSİTESİ İLAHİYAT FAKÜLTESİ'NDE İSLAMİ EĞİTİM
29 Ağustos 2021
Göç ve Göçmen Meselesi
20 Ağustos 2021
1 Teklifim Var!.. Hem 500 Kat Fazla Verim Elde Edelim! Hem de Ormanlarımız Geri Gelsin!
14 Temmuz 2021
Bilişim Suçları ve Banka Kartları Dolandırıcılığı -2-
13 Temmuz 2021
Bilişim Suçları ve Banka Kartları Dolandırıcılığı -1-
01 Temmuz 2021
Kanal İstanbul Projesi ve Türk Boğazlarına Hakimiyet Meselesi -IV-
27 Haziran 2021
Kanal İstanbul Projesi ve Türk Boğazlarına Hakimiyet Meselesi -III-
26 Haziran 2021
Kanal İstanbul Projesi ve Türk Boğazlarına Hakimiyet Meselesi -II-
21 Haziran 2021
Kanal İstanbul Projesi ve Türk Boğazlarına Hakimiyet Meselesi -I-
28 Mayıs 2021
Filistin Meselesi ve Tarihten Günümüze Yahudiler!.
26 Mart 2021
Tek Kuşak Tek Yol Projesi ve Çin Hegemonyası
14 Mart 2021
Hayvanlar Alemine Dönüş
11 Şubat 2021
Tehlike'nin Farkında mısınız? Dünyada - Türkiye'de ETCEP Uygulaması ve Topluma Yansıması
21 Ocak 2021
Şimdi Dünyayı Ne Bekliyor?
15 Ocak 2021
Kurtuluşa Giden Yolculuk BENİM AİLEM -1-
19 Aralık 2020
Benim Ailem
16 Aralık 2020
Küresel Soykırım
10 Ekim 2020
Dil (Ses) Eğitimi
12 Temmuz 2020
Tarihsel ve Stratejik Anlamda İstanbul’un Girit ve Diğer Depremlerle Bağlantısı - Büyük İstanbul Depremi
09 Temmuz 2020
Dikkat!.. Yeni Tehlikenin Adı Mavi Bebek (Blue Baby)
08 Temmuz 2020
bncmedyahaber.com Yazarı Muhammet Binici Kimdir?
Haber Yazılımı