Yazı Detayı
25 Şubat 2023 - Cumartesi 07:49
 
DEPREM NOTLARI
Suat GÜN / Gazeteci - Yazar
 
 


DEPREM NOTLARI

 

Depremler yer sathını ileri- geri, sağa- sola, yukarı- aşağı yönde olmak üzere hoplatır. Bu hoplatma deli dananın üzerindeki kişiyi atması hareketinden daha fenadır. Deli dana nihayetinde sizi yere atar, deprem başınıza beton duvarları, apartmanı yıkar. Büyük hasar açar. Depremden sıfır hasarla çıkmak mümkün mü? Bunun mümkün olmadığını Japonya’da yaşanan depremlerden biliyoruz. Çünkü Japonya ve Japon yapıları depreme en hazırlıklı bina ve yapılardır. Deprem kaderse kaldı ki kaderdir, buna hazırlıklı olmak mecburiyetindeyiz.
 


Deprem hem can kaybı hem mal kaybı açısından çok yıkıcıdır. Yıllar boyu yapılmış yapıları, yolları, her şeyi mahveder. İşi sıfırdan yeniden başlarsınız.



Depremin Türkiye Cumhuriyetine maliyeti 35 ile 50 milyar dolar olacağı tahmin edilebilir. Bir kişinin depremden ölmesinin maliyeti 1 milyon 250 bin dolardır. Bu ölümün psikolojik sosyolojik hasarı hiçbir maddi rakamla ifade edilemez. Ne yazık ki, bu hasar Türkiye’nin kalkınmasını ve ilerlemesini 1 ile 2 puan yavaşlatacaktır. Gelecek dış yardımların bunun ne kadar azını karşılayacağı tahmin edilebilir. Bu meselenin aşılmasında esas motor gücü kendi halkımız ve kendi milletimizdir.



Gene bu deprem felaketinde gördük ki başta İslam ülkeleri olmak üzere yardımsever milletler imdadımıza koştu. Bunda bizim dış yardımlara verdiğimiz önemin faydası çoktur. Ne ekersen onu biçiyorsun.



Deprem en kötü şartlarda olmuştur. 1. Kara kış, dondurucu soğuk, 2. İnsanlar gece 04:17’de evlerinde uyurken, 3. Küresel sermayenin Türkiye’de açtığı ekonomik hasar sonucu toplum geçim sıkıntısı çekerken.



Türkiye bu hasarı aşacaktır. Daha da güçlenerek çıkacaktır. Durmuş olan nüfus artışı tekrar harekete geçecektir. Türkiye yeniden ayağa kalkacaktır, şaha kalkacaktır. Türkiye yeniden büyük bir dünya gücü olacaktır. Bunun delillerini bu deprem ortaya çıkartmıştır. Milletimiz, birimiz hepimiz için hepimiz birimiz için anlayışı içinde olduğunu bütün dünyaya göstermiştir. Milletimizin tarihin en büyük milleti olduğunu bu felaket sınamış ve ortaya çıkartmıştır. Bu deprem felaketin ötesinde yeni bir dirilişin habercisi olarak milletimizi dirilişe geçirmiştir. Yapılan fedakârlıklar gösteriyor ki Türkiye yeniden dünyanın en büyük gücü olacaktır, cihat ehli olacaktır. Dünyada adaletin ve hakkın tecellisinin en büyük merkezi olacaktır. Depremin değil i'lâ-yi kelimetullahın, merhametin, adaletin merkezi Türkiye olacaktır.



Depremle ilgili yazı dizimizi 8 makale olarak sunuyorum. Konu başlıkları şunlardır:
 


1- Depremler hava tahmin raporlarında olduğu gibi önceden tahmin edilebilir mi, edilirse ne gibi tedbirler alınabilir?
 

2- Depremler lüzumlu mudur, Yüce Allah depremi niye yarattı?
 

3- Deprem sonunda bazı yabancı kurum ve hasımların tepkisi ne olmuştur, ne dediler?
 

4- Depremi harbe hazırlık tatbikatı olarak görüp ne gibi tedbirler alabiliriz?
 

5- Depremlerde en az hasara maruz kalmak için inşaat, imar, zemin sorunlarının aşılmasında hangi yollar izlenmelidir, inşaat teknolojileri nasıl olmalıdır?
 

6- Yardım faaliyetleri nasıl teşkilatlandırılmalıdır, hangi sıraya göre, nasıl dağıtılmalıdır?
 

7- Depremi müteakip devlet nasıl teşkilatlanmalıdır, depreme müdahale nasıl olmalıdır?
 

8- Deprem sonrası arama kurtarma faaliyetlerinde öncelik dereceleri nelerdir?

 

Bu soruların cevaplandırılmasını 8 makale halinde anlatacağım: Sorulara sondan başlayarak cevap vereceğim. Türkiye önümüzdeki yaz yeni teşkilatlanma modeliyle daha büyük atılım yapacaktır. Bunun böyle olacağına gönülden inanıyorum.


 

DEPREM SONRASI ARAMA KURTARMA FAALİYETLERİNDE ÖNCELİK DERECELERİ NELERDİR?

 

 

Depremin ivmesi 667 gal'dir. Ancak kimi yerlerde yerçekimi ivmesi olan 980 gal'li aşarak yapıları yerle bir etmiş, demiryolu raylarını eğip bükmüştür. Bu, sarsıntı çok korkunçtur. Hatay Havaalanı’nın kalın beton pistini patlatmış, deniz suyunu caddelere atmıştır. Yol ve arazilerdeki derin yarıklar çok ürkütücüdür.
 

Dünya genelinde çıkartılan istatistiklerde depremden sonra ilk 6 saatte kurtarılabilecek kişilerin 80 kurtarılır.  Depremden bir gün sonra sağ kalanlar yalnızca Yüzde 5'dir. Kurtarma ekiplerinin alana gelişleri 4- 6 saati bulabilir. Çevreden yardımcı olanlarla birlikte ilk 6 saatte enkaz altında kalanların Yüzde 75’i kurtarılabilir.

Depremde göçük altında kalan 100 kişiden, kurtarma oranı: ilk yarım saatte Yüzde 17,  bir saatte Yüzde 44, 2 saatte Yüzde 53, 3 saatte Yüzde 58, 4 saate Yüzde 66, 5 saatte Yüzde 74, 6 saate Yüzde 80, 7 saatte Yüzde 82, 8 saatte Yüzde 86, 9 saatte Yüzde 88, 10 saatte Yüzde 89, 11 saatte Yüzde 90, 24 saatte Yüzde 90’a ulaşır.

Yaralanmaların Yüzde 47'si ezik, Yüzde 26'sı kesik ya da yırtık, Yüzde 15'i kırık, Yüzde 12'si cam kesiği, Yüzde 1'i ağır yaralanma, yanık, delinmedir. Ona göre yardım gereçlerinin götürülmesi lazımdır. Özellikle doktor, sağlıkçı, görevlilere çok ihtiyaç duyulur.

Yaralanmaların, Yüzde  57’si kol bacak, Yüzde 17’si baş, Yüzde  8’i göğüs, Yüzde  5 omuz, Yüzde  4 bel, Yüzde  3 sırt, Yüzde  2 kalça, Yüzde  1 batın, Yüzde  0,6 boyun, 0,6 omurga, 2 tüm bedendir.
 

Kurtarma hizmetlerinin zamanla oturmasını beklemek yerine hızla müdahale etmek enerjik şekilde çalışmak gerekiyor. Kurtarma ve barındırma hizmetleri en ivedi durumdur. Çarçabuk başlar,  Çarçabuk biter. Saniyelerin kıymeti vardır. Kurtulan vatandaşların korunması da büyük önem taşır.


Depremin olduğu saate, mevsime göre bu saatler biraz değişmekle birlikte; göçük altında kişi, hava almayan bir yere sıkışmışsa en çok bir saat yaşar. Kişide kanama varsa 2 saat, başı bir yere vurmuşsa 3 saat yaşar. Susuz kalmışsa 2nci gün sonunda Yüzde 10’u, ortalama 6 gün sonunda susuzluktan ölür. 9 günü susuz geçiren insanların Yüzde 90’nın hayatı söner.


Depremden sonra, göçük altında kalanların kurtulması için; ilk 72 saat “altın gün”,  3 ile 4 günler “gümüş gün”, 5 ile 6ncı günler “bronz gün”, 7 ile 8nci günler “bakır”, 9ncu günden sonrası mucize dışında “kara gün”dür. Artık enkaz ve göçükler kaldırılmalıdır.
 

Bu nedenle depreme müdahalede öncelik sırası hayati önem taşır. Bu verilere göre deprem bölgesine uzman personel, doktor, hemşire ve malzeme gönderilmesi özellikle insan kayıplarını asgariye indirir.

 


Öncelikler

1- Arama kurtarma faaliyetleri

2- Barınma hizmetlerinin teşkilatlandırılması

3- Yönetecek bir afet merkezinin kurulması, binalara girişin yasaklanması, bina yakınındaki araçların açık alanlara alınması

4- Arama kurtarma ekiplerinin enkazlara yönlendirilmesi kurtarma faaliyetlerinin başlaması, yolların açılması, yolları kapatan enkazların öncelikle kapatan kısımların kaldırılması

5- Hasar tespiti ve yıkım bölgelerinin listesinin çıkartılması

6- Görev yapacak iş makinelerinin toplanması-çalışma ve kurtarma emirlerinin verilmesi-görev yerlerine sevk edilmesi

7- Gelen kurtarma ekiplerinin tespit edilen görev yerlerine sevki ve gönüllü takviyesi

8- Yıkılan, yol, köprü ve hava alanlarının açılması

9- Baraj, tünel, elektrik santralı ve kritik tesislerin hasar durumunun tespiti, onarımlarına beklemeksizin başlanması

10- Kurtulan vatandaşların ihtiyaç ve barınma sorununu çözmek için çadır, battaniye, hayati malzeme, elektrik (jeneratörlü), ayakyolu, yeme içme ihtiyaçlarının karşılanması

11- Yardımların organizasyonu

      
          Bu başlıkların açıklanmasını devam eden makalelerde açıklamaya devam edeceğim: Kısaca önce kurtarma, sonra barınma, sonra hasar tespiti ve arama kurtarma planlarının bu verilere göre yapılması, devlet gücünün her noktada görülmesi ve gösterilmesi.

 

YAZARIN TÜM YAZILARI İÇİN
https://www.bncmedyahaber.com/yazar-beydabadan-bir-hik-ye-887.html

 
Etiketler: DEPREM, NOTLARI,
Yorumlar
Yazarın Diğer Yazıları
21 Mayıs 2023
SEÇİM SONUÇLARI ANALİZİ
09 Nisan 2023
SERGEY VİKTOROVİÇ LAVROV’UN ANKARA ZİYARETİ ORTAK BASIN TOPLANTISI
07 Nisan 2023
İSRAİL’İN 2023 GAZZE SALDIRISI
05 Nisan 2023
FİNLANDİYA’NIN NATO’YA GİRİŞİ
12 Mart 2023
DEPREMLER SENTETİK OLARAK YAPILABİLİR Mİ? HAARP TEKNOLOJİLERİ DOĞRU MU? MARAŞ DEPREMİNDE BÖYLE BİR ŞÜPHE VAR MI? -1-
09 Mart 2023
DEPREMLER SENTETİK OLARAK YAPILABİLİR Mİ? HAARP TEKNOLOJİLERİ DOĞRU MU? MARAŞ DEPREMİNDE BÖYLE BİR ŞÜPHE VAR MI?
17 Şubat 2023
BEYDABADAN BİR HİKÂYE:
09 Şubat 2023
DEPREM TESPİTLERİ
08 Mayıs 2022
BÜYÜK YALAN!.. ÇÖKTÜ!..
03 Mayıs 2022
Kamu Diplomasisi ve Yumuşak Güç Hakkında
14 Mart 2022
Bu Kirli Savaşın Arkasında Kimler Var?
12 Mart 2022
Rus Milli Güvenlik Doktrinindeki Gelişme Ve Rusya’nın Yeniden İmparatorluk Kurma Hevesi
08 Mart 2022
RUSYA FEDERASYONU MÜSLÜMANLARINA BİLDİRİ
05 Mart 2022
RUS YAYILMACILIĞI’NIN ORTAYA ÇIKIŞI
03 Mart 2022
PUTİN’İN NÜKLEER FİYASKOSU YA DA BLÖFÜ
01 Mart 2022
RUSYA’NIN UKRAYNA’YI İŞGALİ MESELESİNE GİRİŞ (İngilizce Tercümeli)
11 Ocak 2022
İHRACATTAKİ ARTIŞ
24 Kasım 2021
MODERNİZMİN ÇÖKÜŞÜ
24 Kasım 2021
TÜRKİYE’NİN GELECEK VİZYONU (2050-2070)
24 Kasım 2021
GELENEKSEL TIP VE PİLPUT MUCİZESİ -II-
23 Kasım 2021
GELENEKSEL TIP VE PİLPUT MUCİZESİ -I-
17 Kasım 2021
BÜYÜK FRANSIZ İHTİLÂLI - YAKOBİZM-JAKOBENLER
26 Ekim 2021
İngiliz İstihbaratının Büyüme Modelleri - İngiliz İstihbaratçıları Hakkında Son Notlar-Vll-
26 Ekim 2021
İngiliz İstihbaratının Büyüme Modelleri - İstihbaratlar Savaşı Hakkında İngilizce Notlar -Vl-
25 Ekim 2021
İngiliz İstihbaratının Büyüme Modelleri - Büyük Arabistan Projesi -V-
19 Ekim 2021
İngiliz İstihbaratının Büyüme Projeleri & Arnavutluk
18 Ekim 2021
Batının Tasarladığı Büyüme Projeleri Ve İttihat Terakki Örneği
17 Ekim 2021
Batının Kurgusu Ve Zihniyet Yapısı İstihbaratı Nasıl Etkiliyor?
16 Ekim 2021
İstihbaratın Anlamı ve Batı Düşüncesi
30 Eylül 2021
Yapay Zekâ Meselesi
17 Mayıs 2021
Cinayet Şebekesi İsrail, Filistin'de Gazze'de Ne Yapıyor?
03 Mayıs 2021
Ermeni Soykırım Meselesi
09 Nisan 2021
Montrö Boğazlar Sözleşmesi Üzerinden Siyaseti Yönlendirme-Yanıltma
06 Mart 2021
Irak ve Suriye’de Sınır Düzeltmesi Nasıl Olmalıdır?
06 Mart 2021
Irak-Suriye Hudut Sorunu
06 Mart 2021
Gara Operasyonu Türkiye’nin Güney Hudutları Meselesi
25 Şubat 2021
Irak ve Suriye Hudutları Meselesine Giriş
19 Ocak 2021
Gazetecilik Sorunları, Basın Kartı, İnternet Medyası vs.
26 Aralık 2020
Covid-19 Dönemi ve Sonrasında İstihbarat
24 Aralık 2020
Doğu Türkistan Meselesi
13 Kasım 2020
Dağlık Karabağ'da Kapsamlı Bir Antlaşma Nasıl Olacaktır? Nasıl Olmalıdır?
13 Kasım 2020
Dağlık Karabağ Barışı
05 Kasım 2020
ABD Seçimlerini Eşekler mi? Yoksa!.. Filler mi Kazanır?
15 Ekim 2020
Azerbaycan Ermenistan Savaşı
13 Eylül 2020
Türk Yunan Savaşını Kim Çıkaracak? Nasıl Sonuçlanacak?
07 Eylül 2020
Yunanistan ve Adalar Meselesi Yahut; "Aslanı Kediye Boğdurmak"
01 Eylül 2020
Beyrut Limanı'na Yapılan Sabotaj “İsrail Ve Hizbullah Bu İşin Neresinde?”- “Lübnan’ın Geleceği”
01 Eylül 2020
Beyrut Limanına Yapılan Sabotaj -III-
11 Ağustos 2020
Beyrut Limanına Yapılan Sabotaj -II-
07 Ağustos 2020
BEYRUT LİMANI’NA YAPILAN SABOTAJ İSRAİL VE MOSSAD İŞİ Mİ?
12 Temmuz 2020
Kazakiztan'ın Bağımsızlığı ve Yükselişi
29 Haziran 2020
ABD’NİN BÖLÜNME İŞİNİ KİM YAPACAK? -I-
28 Haziran 2020
ABD Nasıl Bölünecek? Kaç Parçaya Bölünecek, Bu İşi Kim Yapacak?
28 Haziran 2020
ABD Nasıl Bölünecek?
28 Haziran 2020
ABD Bölünme Tehdidi Altında -IV-
28 Haziran 2020
ABD Bölünme Tehdidi Altında -V-
28 Haziran 2020
ABD Bölünme Tehdidi Altında -III-
28 Haziran 2020
ABD Devlet Felsefesinin Çürümüşlüğü ve Devlet İçi Çatışmanın Derinleşmesi Meselesi -II-
28 Haziran 2020
ABD Olayları - Halka Yönelik Polis Zulmü -I-
27 Haziran 2020
BNC Medya Haber Yazarı SUAT GÜN Kimdir ?
Haber Yazılımı