Yazı Detayı
18 Eylül 2020 - Cuma 19:26
 
Türkiye'yi Kurtaracak Üç Konu
Muammer KARABULUT / Araştırmacı - Yazar
 
 

Türkiye'yi Kurtaracak Üç Konu

1- Yazılım 2- Kenevir 3-Köy Enstitüleri

 

Koronavirüs tehdidi ile dünya çok hızla ama planlı ve çıkmamak üzere bir değişime girdi. Dünyadaki bu değişim,  A-Z’ye bütün sektörlerde yaşanacaktır. Değişime ayak uyduramayan ülkeler ise başta ekonomik ve siyasi olmak üzere,  yaşamın her alanında etkinliklerini kaybedecekler.  

Yazılım

Değişimin 1’inci önceliği yazılım alanında yaşanacak. Çünkü değişen üretim araçları için tek gereksinim yazılım olacaktır. Kullandığımız bütün araç ve gereçlerin bir yazılım ile aynı zamanda  entegrasyonu sağlanacaktır.  En basiti,  kullandığımız araçlar, evdeki beyaz eşyalar ile telefon arasında bir bağlantı sağlanması gibi.

Bugünlerde Çin’in  5G ile birlikte 2000’nin üzerinde yeni üretimi piyasaya süreceği biliniyor.  Bu alanda ne yazık ki Türkiye çok geç kaldı. Fakat gelecek olan değişimi gören ve mutlaka Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin alt yapısında olmazsa olmazları arasında iş gücü olarak yazılımın yer alacağını gördü. Yazılım konusunda da  Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, iki gün önce konuşmasında gençlere, bir çağrıda bulundu. Erdoğan, "Dünyada yıldızı her geçen gün parlayan yazılım sektörü sizi bekliyor. Bunun için 3 yılda 1 milyon yazılımcı yetiştirmeyi hedefleyen bir program başlatıyoruz. Eğitimler, BTK Akademi eğitim portalı üzerinden gerçekleştirilecektir." dedi. 

Türkiye’de yazılımın yaygınlaşması için de, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’da  uzun süredir üzerinde çalışılan 1 milyon yazılımcı projesinin tamamlandığını duyurdu. Virüs ile yatıp kalktığımız bu zamanlarda,  Türkiye’nin gelecek için böylesi bir adımı ve hemen eğitime başlaması umut vericidir.

Kenevir

Değişimin 2’inci önceliği Kenevir. Türkiye’de kenevir ekimi 1940'lı yıllarda, İkinci Dünya Savaşı’nda ağırlığı  bulunan  ABD’nin baskıları sonucu yasaklandı. Yasaklanmasının nedeni ise ABD’den dünyaya hükmeden küresel güçlerin rekabet gücünü artırmaktı. Çünkü kenevir de aynen yazılımda olduğu gibi, A-Z’ye yaşamın her alanında, tüketim ve üretime katkı sağlayacak bir bitkidir. Kenevir özellikle 5G kullanımı  ile ortaya çıkacak ve en çok ihtiyacımız olan,  aşırı radyasyon,  toprağın havalandırması ve havadaki oksijen miktarına direkt etki edecektir. Kenevir dünyada on binlerce  sınai mamulüne direk etki eden tek üründür.

Yazılımda olduğu gibi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ABD’yi kast ederek,  "Bize dost görünen düşmanlar, ülkemden kenevir üretimini aldı. Şimdi keneviri dışarıdan ithal ediyoruz. Tarım Bakanlığımız bir çalışmanın içerisine giriyor ve yeniden kenevir üreteceğiz" ifadelerini kullandı. Erdoğan’ın bu açıklaması ile Türkiye'de yeniden kenevir üretiminin hızlanması gündeme geldi. Ama bu konuda Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli  mevzuatları aşma ve Türkiye için kenevirin önemi konusunda, Maliye Bakanı Berat Albayrak gibi hızlı çıkmadı.  Bu arada bir dönüm kenevirin, 25 dönüm orman kadar oksijen ürettiği, dört dönüm ağaca eş kağıt çıkardığı, 8 kez kağıda dönüştüğü ve petrokimya ürünlerinde, petrole alternatif ham madde olarak önemli rolü vardır.  

Köy Enstitüleri

Değişimin 3’üncü önceliği ve  hiç kuşkusuz en önemli güç,  yetişmiş  insan gücüdür. İnsan gücünün de çok doğru ve yerinde kullanılması gerekir. Hatta Türkiye’de insan gücü ile üretim bölgelerinin belirlenmesi için, bir yazılım programı oluşturulması da gerekir.

Türkiye’de 1940’lı yıllarda kenevir ekimi yasaklanırken, aynı tarihlerde Milli Eğitim Bakanlığı öncülüğünde Köy Enstitülüleri açılmıştır. Bu okullar da veya mevcut okulların bir bölümü, köy enstitütüsünü modelleyerek tekrar açılmak zorundadır. Nedenine gelince,  koronavirüs tehdidi ile değişecek dünya düzenin de değişmeyecek olan insanların gıda ve gıda ürünlerine olan ihtiyacıdır. Belki değişen, hızlanan araçlar insanın yaşantısını değiştirecek. Ama aldığımız gıdalar ilaca veya sentetik gıdalara dönüşmeyecektir. Ve doğal genetiği oynanmamış gıdalar insan sağlığı için çok daha önemli ve aranan gıdalar olacaktır.  5G ile sanayi ürünlerinin üretiminde robotlar daha çok kullanılırken, GDO’suz tarım sektöründe insan gücüne daha çok gereksinim olacaktır.

Ayrıca insanların,  iş ve eğitimi köylerinde veya bulunmuş olduğu küçük yerleşim yerlerinde alması ile şehirlerin daha fazla büyümesinin de önüne geçilecektir. Yazılımı tarımda kullanmak, kenevir ekimi için geniş toprak arazileri de yalnızca köy civarlarında kalmıştır. Onun için köy enstitülerini yeniden modelleyerek Türkiye’ye kazandırmak, gelecekte Türkiye’yi dünyanın parlayan yıldızı yapacaktır.

Bu konu da, diğer yazılım ve kenevir konusunda olduğu gibi, sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın iki dudağının arasındadır. Uzaktan değil, yan yana ve omuz omuza eğitim...

Türkiye’yi bu üç konu kurtaracaktır.

 
Etiketler: Türkiye'yi, Kurtaracak, Üç, Konu,
Yorumlar
Haber Yazılımı