İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR !
Ötekileştirmek
Ötekileştirmek
Merdiven
Merdiven
Haber Detayı
10 Temmuz 2021 - Cumartesi 14:40
 
Ölümcül Asya dev eşek arısı (Vespa mandarinia) Türkiye'yi istila etti mi?
Haber Merkezimize Aydın'dan gönderilen resimdeki arı, Asya dev eşek arısı (Vespa mandarinia) mı?
GÜNDEM Haberi
Ölümcül Asya dev eşek arısı (Vespa mandarinia) Türkiye'yi istila etti mi?

 

Geçtiğimiz yıl darıca sahil de de piknik yapan vatandaşların ihbarı üzerine  bu arıların görüldüğünü ve piknik yapan vatandaşın masasında masa başına en az 30-40  arı olduğu bilgisi verilmişti.

 

 

 

 

Geçtiğimiz sene Darıca'da görülen ve şimdi haber merkezimize Aydın'dan gönderilen resimdeki arı, Asya dev eşek arısı (Vespa mandarinia) mı?

 

Gözler yetkililerden gelecek açıklamalar çevrildi.

 

Peki, Asya dev eşek arısı (Vespa mandarinia) nasıl bir arı?

 

 

 

Wikipedia'da yapılan araştırmaya göre;

  "Asya dev eşek arısı (Vespa mandarinia)

Vespa mandarinia[ veya Asya dev eşek arısı, dünyadaki en büyük eşek arısı türüdür. Ilıman ve tropikal Doğu Asya, Güney Asya, Hindiçin ve Uzak Doğu Rusyası'nın bazı bölgelerine özgüdür. Ayrıca 2019'un sonlarında Kuzey Amerika'nın Pasifik Kuzeybatı bölgesinde 1 kez, 2020'de iki kez görülmüştür. Ovalardan ve yüksek rakımlı iklimlerde yaşamayı tercih etmeyen bu tür, alçak dağlarda ve ormanlarda yaşamayı tercih eder. V. mandarinia, kemirgenlerin önceden kazdığı mevcut tünellere veya çürümüş çam köklerinin yakınındaki alanlara yuvasını yapar. Temel besini büyük böcekler, diğer böceklerin kolonileri, ağaç özü ve bal arısı kolonilerinden gelen ballardır. Bu türün vücut uzunluğu 45 mm, kanat genişliği 75 mm ve iğnesinin uzunluğu 6 mm'dir. İğnesini kullanarak güçlü zehrini enjekte eder.

Asya dev eşekarısı, genellikle İngiltere de dahil olmak üzere Avrupa'nın genelinde görülen Vespa velutina ile karıştırılır.

 

 

   

Bilimsel sınıflandırmaBu sınıflandırmayı düzenle
Âlem: Animalia
Şube: Arthropoda
Sınıf: Insecta
Takım: Hymenoptera
Familya: Vespidae
Alt familya: Vespinae
Cins: Vespa
Tür: V. mandarinia
 

       

İkili adlandırma
Vespa mandarinia
 
Sinonimler
  • Vespa magnifica Smith, 1852
  • Vespa japonica Radoszkowski, 1857
  • Vespa bellona Smith, 1871
  • Vespa magnifica var. latilineata Cameron, 1903
  • Vespa mandarina Dalla Torre, 1894 (misspelling)
  • Vespa mandarinia nobilis Sonan, 1929
  • Vespa magnifica sonani Matsumura, 1930

 

 

KAFASININ DETAYI

 

Cinsiyetten bağımsız olarak, eşek arısının kafasının rengi turuncunun açık bir tonudur. Arının antenleri ise sarı-turuncu tabanlı kahverengidir. Gözlerinin rengi koyu kahverengi ila siyah arasında değişim gösterir. V. mandarinia, baş kısmındaki belirgin zırhlı tabaka ve gözlerinin altındaki geniş bölgeyle diğer eşek arılarından ayırt edilir. Turuncu mandibulası, toprağı kazmak için kullandığı siyah bir diş içerir. Gövdesi koyu kahverengidir, iki gri kanadının arasındaki uzunluk 3,5 ila 7,5 santimetre arasında değişmektedir. Ön bacakları orta ve arka bacaklarından daha parlaktır. Ön ayaklarının tabanı diğerlerinden daha koyudur. Karın bölgesinin rengi baş bölümüyle aynıdır. Karın bölgesinin üzerinde koyu kahverengi veya siyah bantlar yer almaktadır. Altıncı segmenti sarıdır. İğnesi 6 mm uzunluğundadır. Aynı anda birden fazla eşek arısı insanı sokarsa zehir insanı öldürebilir.

 

Kraliçeler ve işçiler

Kraliçeler işçilere kıyasla oldukça büyüktür. Kraliçelerin gövde uzunluğu 50 mm'den fazla olabilirken, işçilerin gövde uzunluğu 35 ila 40 mm arasında değişmektedir. Üreme anatomisi kraliçe ve işçiler arasında tutarlıdır ancak işçiler üremezler.

 

Erkekler

 

Erkeklerin anatomisi dişilere benzer ancak iğneleri yoktur. Bu duruma, Hymenoptera takımının üyelerinde rastlanmaktadır.

 

Coğrafi dağılım

 

Asya dev eşekarısı

 

Eşek arısı Rusya'nın Yahudi Özerk Oblastı, Primorsky Krayı ve Habarovsk Krayı (sadece güney kısmı) bölgelerinde, Kore, Çin, Tayvan, Laos, Tayland, Kamboçya, Myanmar, Vietnam, Nepal, Hindistan, Sri Lanka ve Japonya'da yaygın olarak görülür. Yuva yapmak için ağaç bulabileceği kırsal alanları tercih eder.Eşek arısı Vancouver bölgesinde dört kez görüldü. Eylül 2019'da Britanya Kolumbiyası Nanaimo'da;  Aralık 2019'da Vancouver Adası'nın bitişiğindeki Blaine, Washington'da; Mayıs 2020'de biri Blaine'nin yaklaşık 14 km kuzeyindeki Langley, Britanya Kolumbiyası'nda, diğeri Blaine'nin 9 mil güneydoğusunda Custer, Washington'da. Laboratuvar bulguları, 2019 yılında Britanya Kolumbiyası ve Washington'dan toplanan örneklerin farklı kolonilerden geldiğini belirterek, Asya dev eşek arısının eşzamanlı olarak iki kez Kuzey Amerika'ya geldiğini göstermektedir.

 

 

Yemek olarak tüketimi

Japonya'nın bazı dağ köylerinde eşek arısının yuvaları kazılır ve larvalar toplanır. Bu larvaların kızartılmasıyla yapılan yemek pahalı ve leziz bir yiyecek olarak kabul edilir. Chūbu bölgesi ve çevresinde, bu tür bazen atıştırmalık veya içeceklerdeki bir bileşen olarak tüketilir. Larvalar genellikle kavanozlarda korunur. Larvalar ya tavada kızartılır ya da hebo-gohan adlı lezzetli kabul edilen bir yemeği yapmak için pirinçle buharda pişirilir. Yetişkin eşek arıları, tüm vücut çıtır çıtır olana dek şişe geçirilip pişirilir.

Kaynak Wikipedia"

 

 

 

Kaynak: Editör:
Etiketler: Ölümcül, Asya, dev, eşek, arısı, (Vespa, mandarinia), Türkiye'yi, istila, etti, mi?,
Yorumlar
Haber Yazılımı