Haber Detayı
21 Kasım 2023 - Salı 09:35
 
TRT 1'de Yayınlanan Selahaddin Eyyubi Dizisindeki Tarihi Yanlışlıklar
Kudüs Tutkunu Yazar Nurettin Taşkesen, TRT 1'de Yayınlanan Selahaddin Eyyubi Dizisindeki Tarihi Yanlışlıkları Eleştirdi. Muhammet Binici’nin hazırlayıp sunduğu gece ajansında Nurettin Taşkesen, TRT 1’de yayınlanan Selahaddin Eyyubi dizisinin tarihi yanlışlıklarıyla ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu. Programda, dizinin 1. bölümünde karşılaşılan tarihi hataların normal karşılanacak bir durum olmadığına vurgu yapılarak, bu durumun eleştiri konusu olduğu belirtildi. İşte dizide yapılan kabul edilmesi mümkün olmayan o hatalar!..
GÜNDEM Haberi
TRT 1'de Yayınlanan Selahaddin Eyyubi Dizisindeki Tarihi Yanlışlıklar



Kudüs Tutkunu Yazar Nurettin Taşkesen, TRT 1’de Yayınlanan Selahaddin Eyyubi Dizisindeki Tarihi Yanlışlıkları Eleştirdi
 

Muhammet Binici’nin hazırlayıp sunduğu Gece Ajansı Programı’nın konuğu olan araştırmacı yazar Nurettin Taşkesen, Kudüs’e olan aşkı ve geniş kapsamlı kitaplarıyla tanınan bir isim olarak öne çıkıyor. Taşkesen’in eserleri arasında “Gençler İçin Kudüs Ve Filistin,” “Hz. Ömer’den Günümüze,” “Özgür Kudüs’ün Şifresi,” “Nekbe 1948 – 70 Yıllık Filistin Dramı,” “Yüzyıllık Hasret Kudüs 1917” gibi Kudüs üzerine yazılmış en geniş ve detaylı kitapları bulunmaktadır.
 

Muhammet Binici’nin hazırlayıp sunduğu gece ajansında Nurettin Taşkesen, TRT 1’de yayınlanan Selahaddin Eyyubi dizisinin tarihi yanlışlıklarıyla ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu. Programda, dizinin 1. bölümünde karşılaşılan tarihi hataların normal karşılanacak bir durum olmadığına vurgu yapılarak, bu durumun eleştiri konusu olduğu belirtildi.
 

Taşkesen, tarihi dizilerin geniş kitlelere ulaşmasının sevindirici olduğunu ancak bu dizilerin tarihi gerçeklere sadık kalmalarının önemine değindi. Programda, Selahaddin Eyyubi dizisinin tarihi gerçeklere uygun olmadığına dair detaylı eleştirilerde bulunan Taşkesen, dizinin yapımcılarına ve senaryo yazarlarına çağrıda bulunarak tarih danışmanlarının kimler olduğunu ve hangi kaynaklardan yararlandıklarını açıklamalarını istedi.
 

Bu eleştirilerle gündeme gelen Selahaddin Eyyubi dizisi, Kudüs aşığı yazar Nurettin Taşkesen’in gözünden tarihi doğruluk noktasında sorgulanmış oldu.
 

İşte Taşkesen’in haber merkezimize verdiği detaylı o röportaj!..
 

"TRT’de başlayan Akri Film yapımı “Kudüs Fatihi Selahaddin Eyyubi” dizisinde yapımcı Emre Konuk, senaryo Serdar Özönalan, Hasan Erimez ve yönetmen Sedat İnci isimlerini görüyoruz.
 

Öncelikle maksadımın “bağcıyı dövmek değil, üzüm yemek” olduğunu ifade etmeliyim. Son yıllarda TV kanallarının tarihi dizilere yönelmesi ve geniş bir seyirci kitlesine ulaşması sevindiricidir. Kitap okumayı ve araştırmayı sevmeyenlerin tarihe ve kahramanlarımıza ilgi duyması elbette ki çok iyidir. İnşallah bu sayede insanlarda tarihimize karşı bir merak uyanır ve kitaba yöneliş artar.
 

Bu dizi ve filmlerin dikkat etmesi gereken en önemli prensip tarihi gerçeklere aykırı olmamasıdır. Bilhassa zaman, mekan ve şahıs gerçekliği hem seyirciye hem de tarihe karşı uyulması gereken bir sorumluluktur. İlim adamlarının ortaya koyduğu gerçeklikleri esas alarak bu çerçeve içinde aşırı olmayan kurgulara yer verilebilir.

 

Selahaddin Eyyubi dizisinin daha başında bu gerçekliğe aykırı bir senaryo hemen dikkatimizi çekiyor. Senaryo yazarları bu bilgileri nereden almışlar, kime sormuşlar bilmiyorum. Acaba dizinin tarih danışmanı olarak bu konuda yetkili birkaç isim belirlenmiş midir? Yoksa sadece kitap ve tarihi kaynaklarla mı yetinilmiştir? TRT veya Akri Film, yapacağımız yapıcı eleştirilere cevap vermeye tenezzül ederse, bu danışmanları ve tarihi kaynakları da belirtmelerini rica ediyorum.
 

Selahaddin Eyyubi dizisinin en önemli eksiği ise Kudüs’ün 15 Temmuz 1099 yılında işgaliyle sonuçlanan Birinci Haçlı Seferi’ne çok az yer verilmesiydi. Ayrıca Nureddin Zengi’nin babası İmadüddin Zengi’nin kendisi değil adı bile yoktu.

 

Dizinin çekim, cast, dekor, kostüm yönünden eleştirisini bu işin uzmanlarına bırakıp, sadece zaman, mekan ve şahıs gerçekliğine aykırı yönlerini maddeler halinde sıralamak istiyorum:

 

  1. Musul Atabegi İmadüddin Zengi 1131 yılında Abbasi Halifesi ve Atabeg Karaca Saki’ye yenilince Tikrit valisi Necmeddin Eyyub ona yardım etti.

     
  2. Selahaddin Yusuf (1138 Tikrit-1193 Şam) yılında Tikrit’te doğmuştur. Babası Tikrit Valisi Necmeddin Eyyub (Ö.1173) annesi Harim Emiri Şehabeddin Mahmud bin Tokuş’un kızkardeşidir. Kardeşleri Turanşah, Şehinşah, Tuğtegin, Börü ve Adil.

     
  3. Bu yıllarda Musul Atabegi İmadüddin Zengi’dir. (1087 Halep-1146 Caber) Nureddin Mahmud Zengi (1118 Halep-1174 Şam) onun oğlu ve şehzadelerden sadece biridir. Seyfeddin Gazi, Kutbüddin Mevdûd,, Nusretüddin Mîrmîran adlı erkek kardeşleri ve bir kız kardeşi vardır.

     
  4. Selahaddin daha üç aylıkken Necmeddin Eyyub, Bağdat Emiri Behruz tarafından valilikten azledilince, Musul’a eski dostu İmadüddin Zengi’nin yanına gitmiştir. 1140’ta Ba’lebek şehri feth edilince oraya vali olarak gönderilmiştir.
  5. Selahaddin’in çocukluğu ve gençliği bu şehirde babasının yanında geçmiştir. Ba’lebek 1146’da Dımaşk Atabegliğine geçti. Şirkuh ise N. Zengi’ye tabi oldu.

     
  6. İmadüddin Zengi 1144’te Urfa’yı Haçlılardan geri aldı. 1146’da Caber kuşatmasında şehit oldu. Büyük oğlu Seyfeddin Gazi Musul, kardeşi Nureddin Mahmud Halep Atabegi oldu.

     
  7. Nureddin Zengi 2. Haçlı seferinde Dımaşk’a yardım etti. Haçlıları Yağra’da mağlup etti. 1154 yılında da Şam’ı zapt etti.

     
  8. Nureddin Zengi, bundan sonra Necmeddin Eyyub’u Dımaşk valisi yaptı. Selahaddin Şam’da amcasının yanında komutan yardımcısı oldu. Daha sonra Dımaşk Şahneliğine getirildi.

     
  9. Nureddin Zengi 1147’de Dımaşk Naibi Muinüddin Üner’in kızı İsmetüddin Amine Hatun ile evlendi. Oğlu Melik Salih İsmail veliaht olarak babasının ölümünde 11 yaşında yerine geçti. İsmet Hatun 1176’da Selahaddin Eyyubi ile nikahlandı.

     
  10. Nureddin Zengi Askalan kuşatmasına yardım için Dımaşk Emiri Mücirüddin Abak ile yola çıktı. Ancak Banyas önlerinde anlaşmazlık çıkınca sefer yarıda kaldı. Nureddin Zengi’den yardım isteyen Askalan Emiri değil, Sünni İbni Salar adlı vezirdi. Haçlılar 7 aylık bir kuşatma sonunda 19 Ağustos 1153’te Askalan’ı işgal ettiler. Bu sırada Selahaddin Eyyubi henüz 15 yaşında idi. Kuşatmaya yardım için gelen Haçlıların içinde Gabriel diye bir Haçlı komutanı yoktur. Sayda Hakimi Gerard 15 gemilik filoyla denizden kuşatmıştır. Haziran’da ise 70 kadırga ve büyük gemilerden oluşan Fatımi donanması Askalan açıklarına gelmiş ve yardım getirmiştir. Gerard ise geri çekilmiştir. Haçlılar saldırılarını doğudaki Kudüs kapısında yoğunlaştırdılar. Tapınakçıların reisi Bernhard surlarda açılan gedikten girmeye çalışırken şövalyelerle birlikte öldürüldü. “

Kaynak: Editör:
Etiketler: TRT, 1'de, Yayınlanan, Selahaddin, Eyyubi, Dizisindeki, Tarihi, Yanlışlıklar,
Yorumlar
Haber Yazılımı