Haber Detayı
04 Nisan 2023 - Salı 01:59
 
SOYKIRIMA KARŞI DİRENİŞİN SEMBOLLERİNDEN BARIN MİLLİ AYAKLANMASI
Gazeteci, Yazar Halis Özdemir yazdı!.."SOYKIRIMA KARŞI DİRENİŞİN SEMBOLLERİNDEN BARIN MİLLİ AYAKLANMASI"
GÜNDEM Haberi
SOYKIRIMA KARŞI DİRENİŞİN SEMBOLLERİNDEN BARIN MİLLİ AYAKLANMASI

 
SOYKIRIMA KARŞI DİRENİŞİN SEMBOLLERİNDEN BARIN MİLLİ AYAKLANMASI
 
 
Dünyanın sessizce izlediği ve görmezlikten geldiği katliamların ve soykırımların yaşandığı medeniyetin beşiği Doğu Türkistan’da zulme sessiz kalmayan Müslüman Doğu Türkistan halkı 5 Nisan 1990 yılında Zeydin Yusuf liderliğinde Çin komünist yönetiminin zulmüne karşı baş kaldırmıştır.
 
Barın Köyünde cami inşaatı şırasında Çin askerlerinin müdahalesi sırasında başlayan olayları ve sonrasın da Müslüman Türk halkının destansı direnişini M. Emin Batur şöyle anlatmaktadır,
“Doğu Türkistan’ın en önemli şehirlerinden biri olan Kaşgar vilayetinin Aktu nahiyesi sınırları içerisindeki Barın köyünde Ramazan ayının 17. günü Müslüman Türkler bölgede bulunan bir camiyi içinde ibadet edilebilir bir hale getirmek istemişlerdir. Bu girişimi engelleyen Çin güçlerine karşı koyan Türkler önce ilkel araç-gereçlerle ve daha sonra da Çinlilerden elde ettikleri silahlarla çatışmaya başlamışlar ve bu çatışmalar gittikçe şiddetlenmiştir. Günlerce devam eden ve bir milli kurtuluş savaşına dönüşen bu bölgesel savaşın en önemli özelliği, Çin gibi bir işgalci güce karşı bir avuç Doğu Türkistan Türk’ünün başkaldırabilmiş olmasıdır… O Çin ki; dünyanın en kalabalık nüfusuna, en kalabalık ordusuna, polisine, dünyada da çok büyük ekonomik ve siyasi güce sahip ve de bütün dünya devletlerinin şerrinden-şirretliğinden korktukları bir devlettir…
 
Barın kahramanlarının genç lideri Zeydin Yusuf (Zeydin Kari) 1990 yılının Mart ayında mücadele arkadaşlarına hitaben yapmış olduğu konuşmasında şunları söylemişti: “Bir milli kurtuluş hareketinin başarısızlıkla sonuçlanması sonucunda milli kurtuluş hareketine katılanların şehit olmaları onlar için çok zor elde edilebilir ve çok değerli bir manevi kazançtır. Bu durum sadece o milletin ve o ülkenin istiklaline kavuşması sürecinin biraz daha uzaması anlamına gelir. Fakat milli kurtuluş hareketi fikrinin yok olması ise, bir milletin tamamen yok olması anlamına gelir. Bu sebeple, bizden sonra başka milletlerin bizlere ‘Yok olmuş bir millet’ damgası vurmamaları ve Milli kurtuluş hareketi fikrinin yok olmaması için şehit olmaya her an hazır olmamız gerekmektedir…”
 
Şanlı direniş şırasında Zeydin Yusuf ve arkadaşlarının çoğu 4-6 Nisan günlerindeki şiddetli çatışmalar sırasında şehit oldular… İşgalci Çin güçlerini öylesine perişan bir duruma sokmuşlardır ki; çatışmaların giderek şiddetlenmesinden ve genişlemekte olmasından dehşete kapılan Çin silahlı birliklerinin başındakiler Pekin’den destek kuvvet talebinde bulunmak zorunda kalmışlardır. Bu talebe istinaden de Çin’in Lençu bölgesinde bulunan hava indirme tugayından 7000 kişilik bir paraşütçü birliği Barın’a nakledilmiştir…
Aslında bölge halkından olan bazı kişilerin daha sonraki yıllarda naklettiklerine göre uzun bir zamandan beri daha büyük çaplı, daha etkili ve topyekûn bir hareket başlatmak üzere hazırlıklar yapmakta olan mücahitler, karşılaştıkları ciddi bir tahrik sonucunda zamansız ve hazırlıksız olarak bir savaşa girişmek zorunda kalmışlardır.
 
Çin askeri birliklerinin havadan ve karadan yaptıkları saldırılara kahramanca karşı koyan ve çok çetin bir savaşa girişen Doğu Türkistan istiklal savaşçıları dünyada eşine az rastlanır bir destan yazarak şehit olmuşlar, yaralı ve sağ olarak esir düşen Barın kahramanlarının birçokları da yargısız infazlarla bölgeden çıkartılmaksızın kurşuna dizilerek şehit edilmişlerdir. Bu Çin saldırıları sırasında aynı bölgedeki 9 köy havadan bombalanmış, binlerce Doğu Türkistan Türk’ü katledilmiştir. Görgü tanıklarının ifadelerine göre de, beşikte yatmakta olan bir bebeğin vücudunda 77 adet mermi izine rastlanılmıştır.”
 
Doğu Türkistan’ın bağımsızlık/istiklal mücadelesi Doğu Türkistan kurtuluncaya kadar sürecektir!Doğu Türkistan Müslüman Türk halkının bağımsızlık/ İstiklal inancı ve mücadelesi asla yok olmamış, olmayacaktır.
 
Doğu Türkistan Müslüman halkı komünist Çin’in provokasyonlarına karşı destansı mücadelesini her defasında büyük can kayıpları vermelerine rağmen sürdürmüşlerdir!
 
Ağır bedel ödedikleri,
 
5 Şubat 1997 Gulca Milli Ayaklanması, 
5 Temmuz 2009 Urumçi Milli Hareketi, 
18 Temmuz 2011 Hoten-Navağ Polis Merkezi Baskını, 
Kaşgar-Yeni Pazar, Kağilik ve Korla-Tovirçi Olayları….
Doğu Türkistan halkı eli kolu bağlı olmasına ve büyük imkansızlıklarına rağmen canları pahasına mücedelelerine devam etmişlerdir.
Dünyanın ve İslam aleminin sessizliğine rağmen bağımsızlığını kazanmak için bu aziz millet soykırıma ve zulme karşı mücadelesinden asla vazgeçmeyecektir.
 
Zulme rıza zulümdür!
 
Zulme sessiz kalmak zulme ortak olmak demektir!
Doğu Türkistan Müslüman halkının şanlı mücadelesi ne pahasına olursa olsun sürecektir!
 

Vesselam
 
Kaynak: Editör:
Etiketler: SOYKIRIMA, KARŞI, DİRENİŞİN, SEMBOLLERİNDEN, BARIN, MİLLİ, AYAKLANMASI,
Yorumlar
Haber Yazılımı