Haber Detayı
21 Şubat 2023 - Salı 13:45
 
Depremi Fırsat Bilip Antakya Sinagogundaki Tarihi Tevratı!..
Hatay Cumhuriyet Başsavcılığı tarihi eserleri izinsiz yerinden alarak İstanbul’a götüren Habad örgütü üyeleri hakkında soruşturma başlattı.
GÜNDEM Haberi
Depremi Fırsat Bilip Antakya Sinagogundaki Tarihi Tevratı!..

Hatay Cumhuriyet Başsavcılığı tarihi eserleri izinsiz yerinden alarak İstanbul’a götüren Habad örgütü üyeleri hakkında soruşturma başlattı.
 

Suç; Deprem ortamının yarattığı kaos ortamından yararlanarak, Antakya Sinagogunda bulunan tarihi Tevrat parşömenlerinin izinsiz yer değiştirmek sureti ile çalınması.
 

Antakya’dan 5gvirusnews’e ilk haberi yapan platform üyesi Vedat Çalık’ın 2.5 saat süren savcılık işlemlerinden sonra Türkiye Cumhuriyet Devleti’nin gözetimindeki Antakya Sinagoglunda bulunan tarihi parşömenleri yasal olmayan bir şekilde  alarak İstanbul’a getiren, Habad örgütünün Türkiye temsilcisi M.C. ve beraberindeki 6 kişi hakkında, yurtdışı yasağı talebi ile birlikte soruşturma başlattı.
 

İsrail Ekibi Sinagog Bölgesine Kimseyi Yaklaştırmadı!
 

İfadesi Kocaeli’nde alınan Vedat Çalık olayla ilgili olarak, İsrail’den gelen ekibin Antakya Sinagogunun da bulunduğu bölgeye kimseyi yaklaştırmadıklarını ve arama kurtarma faaliyetlerinin yalnızca kendilerinin sürdürdüğünü, orada çalışan gönüllü ekipten öğrendiğini belirtti.


 

Çalık ifadesinde, İstanbul’dan gelen, M.C. ve beraberindeki 6 kişinin Antakya Sinagogunda bulunan 8 adet tarihi ceylan derisine yazılmış Tevrat parşömenleri ve adedi belli olmayan diğer eserleri alarak bölgeden ayrıldıklarına yer verdi.


Antakya’da konuyu araştırdığını söyleyen Vedat Çalık, bu kişilerin bizzat paylaşımlarını da takip ederek, “İçişleri Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile devletin diğer yetkililerini bilgilendirdim. Dışişleri Bakanlığı’nın da devreye girmesi ile Antakya’dan götürülen Ester kitabı ile ilgili, İsrail basınında yer alan haberler ihbar kabul edilerek iade edildi.”dedi. Fakat dava dilekçesinde asıl üzerinde durulan, M.C’nin aldığı sabit olan ve  bir haberdeki demecine göre 8 adet  olduğu bilinen tarihi (600 yıllık) ceylan derisine yazılı Tevrat parşömenlerin akıbeti bilinmediği için soruşturulması istenildi.



 

Savcılıkta uzun süren ifadesi ile birlikte yazılı beyanda da bulunan Vedat Çalık dilekçesinde, Merkezi İstanbul da olan Chabad örgütüne mensup sözde Haham M.C., 7 Şubat 2023 tarihinde Antakya Sinagogluğundan 600 ve 300 yıllık 8 adet (tahmini olarak) tarihi ceylan derisine yazılmış Tevrat parşömenleri çalmıştır. Ayrıca T.C Devleti Kültür varlığımıza kayıtlı olan bu eserler, adı geçen kişi tarafından izinsiz alınmış, hırsızlık eylemi ulusal medyada yer bulduktan ve Türkiye’de kamuoyunda tepki  oluştuktan sonra eserlerin bir kısmını Türk Yahudi Topluluğu yetkililerine teslim etmek mecburiyetinde kalmıştır. 2863 sayılı yasaya göre suç sabittir. Bu kişinin uluslararası ilişkileri kuvvetli olduğundan yurtdışına kaçacağı endişesi kuvvetle muhtemeledir. Antakya Sinagogluğundan ne kadar parşömenin izinsiz alındığı  ve bu parşömenlerin ne kadarının Türk Yahudi Topluluğuna teslim edildiği bilinmediğinden, şüpheli M.C'nin ivedilikle ifadesi alınarak yurtdışına çıkışının engellenmesine gerektiğine  yer verdi.


İstanbul’dan Antakya’ya giden ekipte M.C dışında İ.İ, B.K, M.N, Y.K, M.B., ve E.K.’nin de yer aldığı belirtildi.


 

T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı da Antakya Sinagog’unda bulunan tarihi Tevrat parşömenlerini yetkililerden habersiz alan bu  kişiler hakkında, “Parşömenlerle ilgili her türlü iddia 2863 sayılı kanun kapsamında  Bakanlığımız ve Kaçakçılıkla Mücadele daire Başkanlığımızla koordineli olarak ele alındığına” ilişkin açıklama yaptı.

 

 

Kaynak
5gvirusnews Haber Merkezi - Hatay / 20 Şubat 2023

 

Kaynak: Editör:
Etiketler: Depremi, Fırsat, Bilip, Antakya, Sinagogundaki, Tarihi, Tevratı!..,
Yorumlar
Haber Yazılımı