Yazı Detayı
13 Şubat 2021 - Cumartesi 21:57
 
Üç Aylar ve Dört Aylar (Haram Aylar)
Prof. Dr. Orhan ÇEKER
 
 

ÜÇ AYLAR ve DÖRT AYLAR (HARAM AYLAR)

 

Peygamber s.a.v. Efendimiz’ in faziletine dair dikkat çektiği meşhur üç aylara da dört aylara da girdik elhamdülillah. Efendimiz s.a.v. bu aylarda ibadeti artırır, hatta Ramazan ayında daha da artırarak son günlerinde tamamen mescide kapanır ve ibadete dalardı. Peygamberimiz (s.a.v) tarafından dikkat çekildiği için üç aylar ümmet arasında ayrıcalıklı olmuştur.

 

Kandil gecelerimizin yoğun olduğu ve aşure günümüzün bulunduğu aylar da bu aylardır.

 

Kandillerimiz iki çeşittir:

1. İbadet kandilleri (Miraç, Berat ve Kadir). Bunlarda bol bol ibadet edilir. Peygamber Efendimiz bu günlerde ibadeti çoğaltırdı.

2. Anma kandilleri (Regaib ve Mevlid). Bunlarda Efendimiz (s.a.v.) anlatılır ve anılır. Yetkililerin; hem Peygamberimiz’ in hem umumen İslâm'ın yoğun olarak ve coşku ile anlatıldığı bir haftayı ihya etmeleri gerekir.

Bugünlerde özellikle en çok başvurmamız gereken amel candan yapılacak olan dualardır. Hatta dua kampları düzenlememiz gerekiyor. Biz Müslümanlar galiba dua etmeyi unuttuk veya dua etmeyi beceremedik. Hâlbuki ALLAH kendisine yalvarılmasını çok sever. Beslenme, spor, güya kültürel... Kamplar yerine bir de dua kamplarını planlayalım.

Ümmetin unuttuğu çok önemli bir şey daha:

Kur'an'da bir de DÖRT AYLAR var. (Teybe 36)'da bu aylara dikkat çekilir ve bu dört aylarda kendimize çeki düzen vermemiz emredilir. Peygamber Efendimiz de veda konuşmasında buna dikkat çekmiş ve bu ayların yani haram ayların; Zilkade, Zilhicce, Muharrem ve Recep ayları olduğunu beyan etmiştir. Haram aylar saygın aylar demektir. DÖRT AYLAR kültürünü de hiç değilse kültürel bazda canlandırmamız gerekiyor. Haram aylara; Hz İbrahim'den Peygamberimize kadar geçen asırlar boyu saygı duyulmuş, müşrik Araplar bile haram aylar başladığı zaman savaştan, çapulculuktan, hırsızlıktan, gasptan, adam öldürmekten el çekiyor ve çevrede olağan üstü bir güvenlik oluşuyordu. Hatta İnsan, babasının katiline bile denk gelse ona bir şey demiyor ve geçip gidiyordu. Barış ortamının oluşması için haram aylar kültürünü mutlaka canlandırmak gerekir.

Hem haram ayların hem üç ayların oluşturacağı sükûn ortamına çok ihtiyacımız var.

Üç ve dört aylarımız mübarek ola.

 
Etiketler: Üç, Aylar, ve, Dört, Aylar, (Haram, Aylar),
Yorumlar
Haber Yazılımı