Haber Detayı
07 Aralık 2022 - Çarşamba 06:45
 
1932'de Başıboş Köpeklerle İlgili Alınan İbretlik TBMM Kararı
Başıboş köpekler her zamankinden daha fazla tehlike saçıyor. Sadece 2022 yılında 27 kişi hayatını feci bir şekilde kaybetti. Yaşamının baharında çocuklar, akıl alınan yaşlılar, gencecik insanlarımızı maalesef köpek terörüne kurban verdik. Toplumda infial yaratan ve hemen hergün artık bir yeni olayla daha karşı karşıya Türkiye. Başıboş sokak köpekleri sorununa karşı AK Parti ciddi bir imtihan veriyor. Başıboş hayvanlar için barınak projesi İnfiale neden olmuştu, Başkan Erdoğan talimat verdi: Yapmayan yanacak! Peki, 1932'de Mustafa Kemal Atatürk'ün Cumhurbaşkanı olduğu TBMM, 13 Haziran 1932 tarihli 2123 sayılı Resmi Gazeteʹde hangi kararları aldı ve ivedi uygulamaya başladı? Ayrıntılar haberimizde..
GÜNDEM Haberi
1932'de Başıboş Köpeklerle İlgili Alınan İbretlik TBMM Kararı

Sadece 2022 yılında 27 kişinin hayatını kaybetmesine sebep olan başıboş sokak köpekleri sorununa karşı AK Parti ciddi bir imtihan veriyor. Başıboş hayvanlar için barınak projesi İnfiale neden olmuştu, Başkan Erdoğan talimat verdi: Yapmayan yanacak!

 

AK PARTİʹNİN ÇÖZÜM YOLU

 

Ak Parti vatandaşların muzdarip olduğu bu konuda belediyelerin barınaklar inşa ederek sahipsiz, başıboş sokak hayvanlarını toplaması ve sonrasında dernekler tarafından bunların bakımının üstlenilebileceği bir uygulamayı destekliyor. Başıboş hayvanlar için barınak projesi;

 

BAŞKAN ERDOĞAN İKİ BAKANLIĞA TALİMAT VERMİŞTİ
 

Başkan Erdoğan 17ʹnci G20 Liderler Zirvesiʹnde yaptığı konuşmada ˮSahipsiz hayvanların yeri sokaklar değil, barınaklardır. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile Tarım ve Orman Bakanlığına gerekli talimatları verdim. Bakanlarım çalışıyor. Bu işi boş bırakmamalıyız. Konuyla ilgili atılacak adımlar neyse, ne tedbir gerekiyorsa yerine getirilecek.ˮ demişti.

 

ÖRNEK UYGULAMALAR TÜM İLLERE YAYILACAK
 

Erdoğan yapılan çalışmalarla ilgili ˮBu konuda öncelikli olarak belediyeler, barınaklar inşa ederek sahipsiz, başıboş sokak hayvanlarını toplamalı. Mesela bizim Konya Büyükşehir Belediyemizin gerçekten çok örnek bir çalışması var. İstanbul’da Beykoz Belediyemizin de gerçekten çok örnek bir çalışması var. Yani hem teşhis hem tedavi ve ondan sonra da hayvanları garipsemeyecekleri alanlara salıverme gibi bir çalışmayı şu anda Beykoz Belediyemiz de Konya Büyükşehir Belediyemiz de yapıyor. Ayrıca mesela İstanbul’da Orman Bölge Müdürlüğümüz ile Valiliğimizin müşterek yeni bir çalışmaları var. Bu hayvanların bakılabileceği ve daha sonra dernekler tarafından bunların bakımının üstlenilebileceği bir uygulamayı müştereken çalışıyorlar. Daha sonra da bunu bütün illere uygulamayı düşünüyoruz. Orman Bölge Müdürlüğü bu hayvanlar için uygun yerler ve hayvan severlerin de gelip ilgilenebilecekleri mekanlar oluşturmaya çalışıyor. Epey bir ilerleme de kaydedildi.” şeklinde konuşmuştu.

 

SÖZDE HAYVANSEVERLER BARINAKLARA DA KARŞI

Başıboş köpeklerle ilgili saldırı haberleri kesilmezken yaşanan dehşet karşısında hükümetin sahipsiz köpeklerin barınaklarda toplanması gerektiği yönündeki projelerine sözde hayvanseverler karşı çıkıyor. 1932 yılındaki uygula ise bambaşka bir Türkiye manzarası ortaya koyuyor.

 

1930ʹLU YILLAR TÜRKİYEʹSİ

 

13 Haziran 1932 tarihli 2123 sayılı Resmi Gazeteʹde, başıboş sokak köpeklerinin itlaf edilmesi ve köpeklerin itlafında kullanılacak zehir masrafının şehir ve kasaba belediyelerince karşılanması kararı alındığı ortaya çıktı.İşte 1932 yılında yayımlanan 2123 sayılı Resmi Gazeteʹdeki kararlar; Sıhhat ve İçtimaî Muavenet Vekâletinden : No 359 > Köpeklere karşı ittihaz edilecek tedbirler hakkında; Muhtelif vilâyetlerimiz dahilinde kuduz şüpheli köpekler tarafından ısırılarak tedavihanelere sevk edilen eşhas adedinin çoğalmakta olduğu anlaşılmıştır. Sık sık tekerrür eden ve hemen bir çok mıntakalarımızda eksik olmıyan ısırık vakʹalarının bu suretle tevalisi; köpeklere karşı umumî bir mücadele yapılmasını istilzam edecek bir derecede ehemmiyet kesbeylemiş olduğundan keyfiyet hakkında bütün alâkadarların nazarı dikkatlerinin celbine lüzum hissedilmiştir. Muhtelif mıntakalardan alınan malûmata göre tedavihanelere sevk edilen eşhasın bir kısmı sahipsiz köpekler tarafından ısırılmış olmakla beraber bu şahısların en mühim kısmını sahipli köpekler tarafından ısırılanlar teşkil etmektedir. Binaenaleyh yapılacak mücadelenin sahipli sahipsiz bütün köpeklere teşmili lâzımgelmektedir.

 

ˮSAHİPSİZ KÖPEKLER İTLAF EDİLECEKˮ

 

Yapılacak mücadelede şu esaslar takip edilecektir.

1 — Sahipsiz olan bütün köpekler itlaf edilecektir.

2 — Şehir ve kasabalar dahilinde beslenen sahipli köpekler; hiç bir suretle başı boş olarak mahalle aralarında, çarşı ve pazarda dolaştırılmıyacaktır. Dolaştırmak istiyenler hayvanın ısırmasına mahal bırakmamak üzre ağız ve burnuna birer maske takmıya mecbur tutulacaklardır. Bu hususun şehir ve kasabalar dahilinde belediyeler tarafından neşir ve ilânı ile şiddetli murakabe edilmesi ve muhalif hareket edenler hakkında belediyece ceza tatbik edilmesi icabeder.

3 — Maskesiz görülecek köpeklerin itlaf edileceği de halka tefhim edilecek ve bunu müteakip maskesiz dolaştığı görülen köpekler itlaf edilecektir.

 

SAHİPLİ KÖPEKLER GÜNDÜZ BİR YERE BAĞLI GECE SERBEST


4 — Köylerde bulunan sahipli köpekler gündüzleri bir mahalde bağlı olarak bulundurulacak ve ancak geceleri bekçilik işini görebilmeleri için serbest bırakılacaklardır. Bu mecburiyet koy ihtiyar heyeti vasıtasile bütün köylülere tamim edilecek ve mecburiyete riayet etmiyenlerin köpekleri itlaf edilecektir.

 

ZEHİR MASRAFLARI BELEDİYEYE AİT

Köpeklerin itlafında kullanılacak zehir masrafı şehir ve kasabalar belediyelerine aittir. Banunla beraber zaruret his edilecek olursa ve makamı vilâyetçe lüzum gösterilirse Vekâletimizce sari hastalıklar tahsisatından muavenette bulunulacaktır. Mahallince münasip görülen yerlerde başı boş köpeklerin kurşunla itlafı daha amelî olur. Tamim muhteviyatının dikkatle takıp ve tatbiki esbabının temini ve vilâyet dahilinde bu huhususta yapılan icraat hakkında Vekâlete peyderpey malûmat verilmesi ehemmiyetle rica olunur. 

13 Haziran 1932 tarihli sahipsiz olan bütün köpeklerin
itlaf edileceğine ilişkin resmi gazete kararı

Kaynak: (Haber7) - Haber7 Editör:
Etiketler: 1932'de, Başıboş, Köpeklerle, İlgili, Alınan, İbretlik, TBMM, Kararı,
Yorumlar
Haber Yazılımı