Yazı Detayı
02 Temmuz 2020 - Perşembe 03:28
 
"UBER", "MUBER" Derken!..
Abdurrahman Dilipak / Gazeteci - Yazar
 
 

“UBER” , “MUBER” DERKEN! 

“Uber” tartışması bitti, şimdi yeni tartışma “plaka” konusu.

Plaka açık artırmayla satılacak. Bu işin milyonlarca liralık maliyeti var. Yani Taksici dediğiniz plaka sahibi mi, şoför mü?

 

Plaka otomobilden değerli. Sonuçta direksiyondaki adam “Taksici” dediğiniz kişi değil.

İhtiyaç varsa niye plaka vermeyeceksin. Yoksa niye vereceksin. Taksici dediğin kişi sadece “şoför” plaka sahibi milyonlarca liralık yatırım yapan bir yatırımcı. O plaka dediğiniz teneke parçası, işe yeni başlamış bir tekstil imalatçısından daha büyük bir yatırım.

 

Bu işin vergilendirilmesi ayrı bir sorun, Milyonlarca liralık yatırım yapan kişinin ödediği vergi kaç para.

 

Bu milyonlarca liralık yatırımın bir finansal yatırım maliyeti var ve bu maliyeti taksiye binen ödüyor. Petrol ateş pahası. Araba da öyle. Hepsinden daha pahalı olan o “teneke parçası. Yatırımcı şöyle düşünüyor: “Ben plakaya 2 milyon veriyorum. Bankaya yatırsam bu paraya şu kadar faiz ya da nema alırdım” diye düşünüyor. Ama bunun Taksicilikle ilgisi yok. Yani Taksi parası olarak ödediğimiz paranın yarısından çoğu finansal maliyet. Bu haksız-hukuksuz bir “hava parası”.

 

Taksici petrolünü ortak almak, lastik ve yedek parçasını ortak almak, sigortasını birlikte tek poliçede yaptırmak ya da özel otomobil ürettirmek, doğrudan kaynağından almak gibi işlerle uğraşmıyorlar ama bütün bunların faturası müşterinin cebinden ödeniyor.

Yarın elektrikli otomobiller gelecek. Uçan otomobiller gelecek. Şoförsüz otomobiller gelecek. Hangi taksiciden söz ediyorsunuz. Peki hangi Taksici odası ya da Kooperatifi bu konularla ilgileniyor?. Böyle bir gelecek için hazırlık yapıyor.

Dron kargo ve evden okul, evden iş projeleri ile mevcut taksiler bile işsiz kalabilir. Sürekli şikâyet ediyor, eleştiriyor, ama çözüm sunmuyoruz. Sorumluluk üslenmiyoruz. Yazık, çok yazık.

Taksicileri yarın konusunda yıllardır uyarıyorum, ama dinleyen yok. Fay hattında gökdelenler konusunda yapanı, yaptıranı, müşteri olanı uyardık, ama dinleyen oldu mu? O zaman bekleyin, göreceksiniz. Eski hal muhal, ya yeni hal, ya izmihlal.

Selam ve dua ile.

 
Etiketler: "UBER",, "MUBER", Derken!..,
Yorumlar
Haber Yazılımı