Yazı Detayı
28 Haziran 2020 - Pazar 00:43
 
ABD Olayları - Halka Yönelik Polis Zulmü -I-
Suat GÜN / Gazeteci - Yazar
 
 
ABD OLAYLARI-HALKA YÖNELİK POLİS ZULMÜ -I-
 
25 Mayıs tarihinde Minneapolis kentinde bir siyahî Amerikalı olan 46 yaşındaki George Floyd, dolandırıcılık şüphesiyle polisler tarafından gözaltına alınırken bir polisin uzun süre ensesine diziyle basması nedeniyle öldü. Bilincini kaybettikten sonra bile üç dakikadan fazla süreyle boynuna basılmaya devam edildi.
Amerikan polis kuvvetlerinin sivillere karşı gereksiz aşırı güç kullandığı vakalar sık sık gündeme geliyor. Örneğin, bu vakada da ölüme yol açan boyun sıkma yöntemi, Minneapolis Polis Departmanın kuvvet kullanma kayıtlarına göre, 2015 yılından bu yana en az 237 kez kullanıldı.
“Mapping Police Violence” isimli sivil toplum kuruluşunun verilerine göre, 2013-2019 yılları arasında ABD polisi 7 bin 666 kişiyi öldürdü. Bu ölüm vakalarında orantısız bir şekilde mağdur olanlar yine siyahî Amerikalılar oldu. Bu verilere göre bir siyahî ABD’linin polis tarafından öldürülme ihtimali, beyaz vatandaşa göre iki buçuk kattan daha fazla. Hatta bazı eyaletlerde bu oran dokuz katın üzerinde. Nitekim ABD’de siyahî vatandaşları hedef alan bu polis şiddeti “Black Lives Matter” (Siyahîlerin Hayatı Değerlidir) gibi hareketlere de ilham kaynağı oldu.
Münferit vakaların ötesinde organize şiddet olayları yaşandı. Bu noktada bazı anarşist ve şiddet yanlısı gruplar ön plana çıktı. Başkan Trump olaylardan doğrudan “Antifa” isimli anti-faşist grubu sorumlu tuttu. Beyaz Saray’dan yapılan açıklamaya göre, Adalet Bakanlığı Antifa’yı terör örgütü olarak tanımlamaya karar verdi. Bu grup daha önce YPG/PKK terör örgütüne verdiği destekle de medyada gündeme gelmişti.
Bu olaydan sonra ABD Adalet Bakanlığı yetkilileri; George Floyd'un ölümüne sebep olan polis memurları daha ağır suçlamalarla yargılanacak dediler.
Otopsiyi gerçekleştiren New York Adlı Tıp Kurumu eski otopsi uzmanı Dr. Michael Biden, CNN’e, “Ölüme neden olabilecek başka bir sağlık sorunu yok. Bu nedenle polisin ‘konuşabiliyorsan, nefes alıyorsun’ yanlış yaklaşımı doğru değil.” Yani adamı bile bile boğazını sıkarak öldürmüşler.
Bu olaylar başladıktan sonra Trump ilk konuşmasında ABD başkanı olarak görevinin ülkeyi ve halkını korumak olduğunu söyledi. “Ülkemizin kanunlarını korumak için bir yemin ettim. George Floyd’un gaddarca öldürülmesinden haklı olarak rahatsız olan Amerikan halkı için bu sözümü tutacağım. Yönetimim Floyd ve ailesi için adaletin yerini bulması sözünü yerine getirecektir. O bir hiç uğruna ölmedi.” dedi.
ABD Başkanı Trump, ülkedeki şiddet olaylarına müdahale etmek için binlerce ağır silahlı askeri personeli ve güvenlik gücünü görevlendirdiğini duyurdu.
ABD Federal Cezaevleri Bürosundan yakın zamanda yapılan bir açıklamada, Brooklyn'deki cezaevinde 35 yaşındaki mahkûm Jamel Floyd'un , hücrenin içinde barikat kurduğu ve hücre kapısının camını kırmak için metal bir nesne kullandığı belirtildi. 
Açıklamada, yıkıcı hale dönüştüğü, kendisine ve etrafındakilere potansiyel olarak zararlı hale geldiği belirtilen açıklamada Floyd’a, görevli personelin biber gazıyla müdahale ettiği kaydedildi. Müdahalenin ardından hareketsiz kalan Floyd'un hastaneye kaldırıldığı ifade edilen açıklamada, siyahî mahkûmun burada hayatını kaybettiği bildirildi.
Bu olayın görüntülerinin hızla yayılması, ABD genelinde 140’tan fazla şehirde günlerce sürecek sokak olaylarının fitilini ateşledi. Her ne kadar bir kısmı barışçıl geçse de gösteriler boyunca birçok işyeri yağmalandı, araçlar ateşe verildi, binalar hasar gördü. Olayların ana çıkış noktası polislerin siyahîlere karşı sürekli orantısız güç kullanmasına dair duyulan öfkenin yeniden patlamasıydı. Fakat birçok gösterici için olayın sosyoekonomik eşitsizlik ve ırkçı ayrımcılığa karşı yıllardır biriken kızgınlık boyutu da vardı. Bazı gözlemcilere göre bu olaylar “Amerikan rüyasının” sonunu haber verirken, bazılarına göre ise daha önce ABD’de pek çok kez yaşanan toplumsal olayların son örneğinden ibaretti.
Korona salgınıyla yapılan mücadelede karşılaşılan büyük başarısızlık ABD’nin kamu ve özel sektör kabiliyetlerine dair itimadı büyük oranda zedeledi.
https://www.facebook.com/cengaverhaber/videos/1228037714202536
Buradaki veya başka videolar incelendiğinde görülmektedir ki: ABD polisi insanları arkadan vurmaktadır, en ufak bir direnişte yerden yere çalmaktadır, kadınlara gösterilmesi gereken nezaketi hiçbir zaman göstermemektedir. Yere yıkılmış, teslim olmuş insanları acımasızca dövmektedir. İnsanları atla çiğnemekte, üzerlerine abanıp acımasızca- ölümcül yerlerine vurarak dövmektedir. Bu tür şiddet hareketleri insanları polise ve devlete karşı kin ve nefrete itmekte, özellikle siyahî Amerikalıların yabancılaşmasına sebep olmaktadır.
Floyd protestolarında yaşanan şiddet ve yağmalamalar nedeniyle başkent Washington ve New York da dâhil en az 40 kentte gece sokağa çıkma yasağı getirilirken 25'e yakın kentte de Ulusal Muhafız Birlikleri polise destek sağlamak için devreye sokuldu.
Beyaz Saray Sözcüsü McEnany, Başkan Trump'ın gerekli görmesi durumunda, ülkede devam eden protestolara karşı askeri güç kullanmanın yolunu açan “İsyan Yasası'nı” kullanacağını söyledi.
Floyd protestoları esnasında çeşitli şehirlerde yaralanan polislere işaret eden McEnany, "Güvenlik güçleri, ön saflarda sizi koruyor ve savunuyor. Onlara hürmet ve saygı borcumuz var. Güvenlik güçlerinin, saldırı altındayken, kendilerini savunma hakları vardır." ifadesini kullandı.
Trump ayrıca valileri yeterince sert olmamakla eleştirdi ve göstericilere karşı daha sert tedbirler almaya çağırdı.
Sivilleri ve hatta basın mensuplarını doğrudan hedef alan polis güçleri, devletin ne kadar acımasızlaştığını gösterdi. Pek çok göstericinin yağma ve hırsızlığa yönelmesi toplumsal çürümenin boyutlarını ortaya çıkardı. Siyasetçilerin sağduyulu açıklamalar yapmak yerine birbirleriyle kavgaya tutuşması geleceğe dair makul bir çözüm üretme imkânlarını ortadan kaldırdı. Uzun süredir devam eden ve görmezden gelinen eşitsizlikler yeniden ortalığa saçıldı. Ülkenin bastırılan ve ötelenen meselelerini yok saymak imkânsız hale geldi. Merkezi yönetim ve federal yönetimler arasındaki anlaşmazlıklar bütün sistemi kilitlemeye başladı. Dünyadaki genel şartların kötüleşmesi de göz önünde bulundurulduğunda, hâlihazırda büyük yara almış olan ABD’nin küresel liderlik iddiasının çekiciliği manasını kaybetti.  Bazı gözlemcilere göre “Amerikan rüyası” artık sona ermiştir. Bazılarına göre ise böyle bir rüya zaten hiçbir zaman var olmamıştır. Olan tek şey maskelerin düşmesi, yalan perdelerinin yırtılması ve sahte hayallerden acı gerçeklere dönülmesiydi.
Nitekim bazı gözlemcilere göre 2020 şimdiden modern ABD tarihinin en yıpratıcı yılı oldu. Bu sene içinde büyük buhrandakinden daha fazla ABD’li işsiz kaldı. Salgın sebebiyle pek çok savaştakinden daha fazla ABD vatandaşı hayatını kaybetti. 
ABD'de çoğunluğun siyahî Floyd'un polis şiddetiyle ölmesine karşı düzenlenen protestoları desteklediği ve Başkan Trump'ın protestolara karşı tavrını ise onaylamadığı ortaya çıktı.
ABD'de pazartesi ve salı günü 1004 kişiyle yapılan ankete göre, Amerikalıların yüzde 64'ü "protestoculara sempati beslediklerini" dile getirirken, yüzde 27'si protestoları desteklemediğini, yüzde 9'u da bu konuda "kararsız" olduğunu belirtti. Protestolarda beyazlar da vardı. Buradan ortaya çıkan sonuç şudur: ABD'de çoğunluğun siyahî George Floyd'un polis şiddetiyle ölmesine karşı düzenlenen protestoları desteklediği ve Başkan Donald Trump'ın protestolara karşı tavrını ise onaylamadığı ortaya çıktı.
Reuters'ın Ipsos ile iş birliğiyle yaptığı ankette, kamuoyunun Minnesota'da Floyd'un öldürülmesi sonrası ülke geneline yayılan protestolar ve Trump'ın tutumuna karşı düşünceleri incelendi. Amerikan halkının “yüzde 55'i” Trump'ın protestolara karşı tutumuna karşı olduğunu bildirirken, yüzde “33'ü” de Donald Trump'ın tutumunu beğendiğini söyledi. Yüzde 12'lik kesim ise "kararsız" olarak görüş bildirdi. Bu sonuçlara göre iktidar gücünü elinde tutan beyazların içinde ırkçı tutum üçte bir derinliğe sahiptir.
“Adalet yoksa barış yok”, “siyahlarında hayatı kıymetlidir”. “Siyahları öldürmeye son”, “polisi durdurun”, “George Floyd için adalet”, “nefes alamıyorum”, gibi yazılarla gösteriler yapıldı.
Bu gösteriler İngiltere, Fransa, Almanya, Avusturya gibi ülkelere de sıçradı. 
İngiltere'nin Bristol kentinde ırkçılık aleyhinde gösteri düzenleyenler bir köle tacirinin heykelini yıktı. Bristol'daki gösteride 17. yüzyılda köle ticareti yapan Edward Colston'un heykelini devirerek, hınçla çiğneyip nehre attılar.
Batı dünyasının çirkin yüzünü, ırkçı tutumunu, acımasız zulmünü gösteren videolar izlendiğinde şu sonuca varıyorsunuz: Batı model değildir, batı medeniyeti vahşidir, bu medeniyetin değerleri insanlığı çürütmektedir. Bu medeniyetin devletleri de esaslı bir devlet felsefesine sahip değildir. İnsanlığa kurtuluş vaat edecek medeniyet felsefesini Türkiye bir model olarak insanlığa gösterecektir, sunacaktır. Bunun zamanı gelmiştir.
ABD devlet sisteminin çürümüşlüğünü incelemeye devam edeceğiz.                                                                                 
DİP NOT :Aslında adı jamel=Cemal, yani Müslüman, cezaevinde, hücredeki adama gaz sıkarak kasten öldürmüşler.
 
Etiketler: ABD, Olayları, -, Halka, Yönelik, Polis, Zulmü, -I-,
Yorumlar
Yazarın Diğer Yazıları
21 Mayıs 2023
SEÇİM SONUÇLARI ANALİZİ
09 Nisan 2023
SERGEY VİKTOROVİÇ LAVROV’UN ANKARA ZİYARETİ ORTAK BASIN TOPLANTISI
07 Nisan 2023
İSRAİL’İN 2023 GAZZE SALDIRISI
05 Nisan 2023
FİNLANDİYA’NIN NATO’YA GİRİŞİ
12 Mart 2023
DEPREMLER SENTETİK OLARAK YAPILABİLİR Mİ? HAARP TEKNOLOJİLERİ DOĞRU MU? MARAŞ DEPREMİNDE BÖYLE BİR ŞÜPHE VAR MI? -1-
09 Mart 2023
DEPREMLER SENTETİK OLARAK YAPILABİLİR Mİ? HAARP TEKNOLOJİLERİ DOĞRU MU? MARAŞ DEPREMİNDE BÖYLE BİR ŞÜPHE VAR MI?
25 Şubat 2023
DEPREM NOTLARI
17 Şubat 2023
BEYDABADAN BİR HİKÂYE:
09 Şubat 2023
DEPREM TESPİTLERİ
08 Mayıs 2022
BÜYÜK YALAN!.. ÇÖKTÜ!..
03 Mayıs 2022
Kamu Diplomasisi ve Yumuşak Güç Hakkında
14 Mart 2022
Bu Kirli Savaşın Arkasında Kimler Var?
12 Mart 2022
Rus Milli Güvenlik Doktrinindeki Gelişme Ve Rusya’nın Yeniden İmparatorluk Kurma Hevesi
08 Mart 2022
RUSYA FEDERASYONU MÜSLÜMANLARINA BİLDİRİ
05 Mart 2022
RUS YAYILMACILIĞI’NIN ORTAYA ÇIKIŞI
03 Mart 2022
PUTİN’İN NÜKLEER FİYASKOSU YA DA BLÖFÜ
01 Mart 2022
RUSYA’NIN UKRAYNA’YI İŞGALİ MESELESİNE GİRİŞ (İngilizce Tercümeli)
11 Ocak 2022
İHRACATTAKİ ARTIŞ
24 Kasım 2021
MODERNİZMİN ÇÖKÜŞÜ
24 Kasım 2021
TÜRKİYE’NİN GELECEK VİZYONU (2050-2070)
24 Kasım 2021
GELENEKSEL TIP VE PİLPUT MUCİZESİ -II-
23 Kasım 2021
GELENEKSEL TIP VE PİLPUT MUCİZESİ -I-
17 Kasım 2021
BÜYÜK FRANSIZ İHTİLÂLI - YAKOBİZM-JAKOBENLER
26 Ekim 2021
İngiliz İstihbaratının Büyüme Modelleri - İngiliz İstihbaratçıları Hakkında Son Notlar-Vll-
26 Ekim 2021
İngiliz İstihbaratının Büyüme Modelleri - İstihbaratlar Savaşı Hakkında İngilizce Notlar -Vl-
25 Ekim 2021
İngiliz İstihbaratının Büyüme Modelleri - Büyük Arabistan Projesi -V-
19 Ekim 2021
İngiliz İstihbaratının Büyüme Projeleri & Arnavutluk
18 Ekim 2021
Batının Tasarladığı Büyüme Projeleri Ve İttihat Terakki Örneği
17 Ekim 2021
Batının Kurgusu Ve Zihniyet Yapısı İstihbaratı Nasıl Etkiliyor?
16 Ekim 2021
İstihbaratın Anlamı ve Batı Düşüncesi
30 Eylül 2021
Yapay Zekâ Meselesi
17 Mayıs 2021
Cinayet Şebekesi İsrail, Filistin'de Gazze'de Ne Yapıyor?
03 Mayıs 2021
Ermeni Soykırım Meselesi
09 Nisan 2021
Montrö Boğazlar Sözleşmesi Üzerinden Siyaseti Yönlendirme-Yanıltma
06 Mart 2021
Irak ve Suriye’de Sınır Düzeltmesi Nasıl Olmalıdır?
06 Mart 2021
Irak-Suriye Hudut Sorunu
06 Mart 2021
Gara Operasyonu Türkiye’nin Güney Hudutları Meselesi
25 Şubat 2021
Irak ve Suriye Hudutları Meselesine Giriş
19 Ocak 2021
Gazetecilik Sorunları, Basın Kartı, İnternet Medyası vs.
26 Aralık 2020
Covid-19 Dönemi ve Sonrasında İstihbarat
24 Aralık 2020
Doğu Türkistan Meselesi
13 Kasım 2020
Dağlık Karabağ'da Kapsamlı Bir Antlaşma Nasıl Olacaktır? Nasıl Olmalıdır?
13 Kasım 2020
Dağlık Karabağ Barışı
05 Kasım 2020
ABD Seçimlerini Eşekler mi? Yoksa!.. Filler mi Kazanır?
15 Ekim 2020
Azerbaycan Ermenistan Savaşı
13 Eylül 2020
Türk Yunan Savaşını Kim Çıkaracak? Nasıl Sonuçlanacak?
07 Eylül 2020
Yunanistan ve Adalar Meselesi Yahut; "Aslanı Kediye Boğdurmak"
01 Eylül 2020
Beyrut Limanı'na Yapılan Sabotaj “İsrail Ve Hizbullah Bu İşin Neresinde?”- “Lübnan’ın Geleceği”
01 Eylül 2020
Beyrut Limanına Yapılan Sabotaj -III-
11 Ağustos 2020
Beyrut Limanına Yapılan Sabotaj -II-
07 Ağustos 2020
BEYRUT LİMANI’NA YAPILAN SABOTAJ İSRAİL VE MOSSAD İŞİ Mİ?
12 Temmuz 2020
Kazakiztan'ın Bağımsızlığı ve Yükselişi
29 Haziran 2020
ABD’NİN BÖLÜNME İŞİNİ KİM YAPACAK? -I-
28 Haziran 2020
ABD Nasıl Bölünecek? Kaç Parçaya Bölünecek, Bu İşi Kim Yapacak?
28 Haziran 2020
ABD Nasıl Bölünecek?
28 Haziran 2020
ABD Bölünme Tehdidi Altında -IV-
28 Haziran 2020
ABD Bölünme Tehdidi Altında -V-
28 Haziran 2020
ABD Bölünme Tehdidi Altında -III-
28 Haziran 2020
ABD Devlet Felsefesinin Çürümüşlüğü ve Devlet İçi Çatışmanın Derinleşmesi Meselesi -II-
27 Haziran 2020
BNC Medya Haber Yazarı SUAT GÜN Kimdir ?
Haber Yazılımı