Yazı Detayı
28 Haziran 2020 - Pazar 00:46
 
ABD Devlet Felsefesinin Çürümüşlüğü ve Devlet İçi Çatışmanın Derinleşmesi Meselesi -II-
Suat GÜN / Gazeteci - Yazar
 
 
ABD DEVLET FELSEFESİNİN ÇÜRÜMÜŞLÜĞÜ VE DEVLET İÇİ ÇATIŞMANIN DERİNLEŞMESİ MESELESİ  II
 
Washington ve New York da dahil en az 40 kentte gece sokağa çıkma yasağı getirilirken, 25'e yakın kentte de Ulusal Muhafız Birlikleri polise destek sağlamak için devreye sokulmuştu.
"Nefes alamıyorum" feryadı polis şiddetini gündeme taşıdı.
46 yaşındaki George Floyd, 25 Mayıs'ta dolandırıcılık şüphesiyle Minneapolis'te gözaltına alınırken bir polisin uzun süre ensesine diziyle basması nedeniyle dakikalarca "nefes alamıyorum" diye yalvarmış ve boğularak ölmüştü.
Floyd'un, olay yerine gelen acil sağlık ekiplerince kaldırıldığı hastanede hayatını kaybettiği açıklanmış, yoldan geçenlerin cep telefonlarıyla kaydettiği görüntüler ise sosyal medyada büyük infial uyandırmıştı.
Görüntüler ülkede siyahîlere yönelik polis şiddeti tartışmalarını tekrar alevlendirmiş ve Minneapolis başta olmak üzere birçok şehirde protestolara yol açmıştı.
Ülke genelindeki protestoların şiddet olaylarına ve yağmalara dönüşmesi nedeniyle birçok şehirde "sokağa çıkma yasağı" ilan edilmiş, Ulusal Muhafızlar görevlendirilmişti.
Trump da olay sonrası yaptığı açıklamada, Washington DC'deki olaylara müdahale için binlerce ağır silahlı askeri görevlendirdiğini duyurmuştu.
ABD Genelkurmay Başkanı Mark Milley ile ABD Başkanı Donald Trump'ın arkasında yürüyerek protestolarda yakılan St. John Kilisesi'ne ABD Savunma Bakanı Esper, ülkede devam eden protestolara karşı askeri güç kullanmanın yolunu açan “İsyan Yasası'nın” devreye sokulmasına destek vermediğini söyledi.
Amerikan ordusunun olaylara müdahil olmasına ilişkin tartışmalara değinen Esper, Ulusal Muhafızların siyasi otoriteye destek vermesinin daha uygun olduğunu ve askerin sadece son çare olarak kullanılması gerektiğini söyledi.
Askerlerin birbirine karşı "saygı" ve "anlayışla" yaklaşması uyarısında bulunulan mektupta, taraftarlığın, ön yargının ve hoşgörüsüzlüğün orduda yerinin olmadığına dikkat çekilerek Afro-Amerikalıların sembol ismi Martin Luther King'in "Her zaman doğru şeyi yapmanın tam zamanıdır." ifadesi kullanıldı.
Hava Kuvvetleri Komutanlığından da havacı askerlere yönelik bir mektup gönderilerek benzer telkinlerde bulunuldu. (Yani ırkdaşlarınız/soydaşlarınız için taşkınlık yapmayın dediler.)
Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral David Goldfein de yaptığı açıklamada, ülkede ırkçılığın önemli bir sorun olduğunu ve bunun orduda da bulunduğunu kaydetmişti.
ABD yetkilileri dedi ki; "Göstericiler arasında provokatörler olduğuna dair birçok kanıtımız var." Peki, bunları kim kışkırtıyor? Hangi istihbarat örgütü veya devlet bu işlerin arkasında?! Bunun cevabı yok!
ABD Savunma Bakanlığı’nın, ülkedeki protesto ve şiddet olayları üzerine başkent Washington yakınlarındaki üslere konuşlandırdığı askerleri geri çekeceği bildirildi. (Neden böyle yapmak zorunda kaldılar?)
Bütün bu olanlar olayların trajik akışını ifade etmektedir. ABD sorunlu bir devlettir. Aslında devletten öte Yahudilerin kurduğu federatif limitet şirketidir. Kağıttan kaplan, jelatinden aslandır.
Bundan 15 sene önce ABD New Orleans’da  “Katrina fırtınası”  (2) adı verilen bir afet meydana geldi. Katrina kasırgası vurduğunda kentin yüzde 80'i su altında kalmış ve bölgede yaklaşık 1800 kişi ölmüştü. 80 milyar dolar zarar meydana geldi. Katrina kasırgası sonrası binlerce kişi boğularak öldü. Polis kurtarma çalışmalarına yardım edeceğine, halka giyecek, yiyecek, ilkyardım malzemesi dağıtacağına giderek büyüyen silahlı yağma çeteleriyle mücadeleye odaklandı. Sokak sokak insanları avladı. New Orleans Belediye Başkanı Ray Nagin de, polislerin kurtarma çalışmalarını bırakıp çoğu silahlı olan yağmacıları durdurmaya çalışmasını istedi. Mağazaları yağmalayıp yiyecek çalan insanların yüzlercesi infaz edildi.  
Katrina Kasırgası sonrası insanların yemek ve su bulmak için dükkânları soymak mecburiyetinde kalmasına yardım edilerek önleneceğine, fırtına sonrası su yüzünde akan, etrafa dağılan yiyecekleri toplayan insanlara ateş edildi. Louisiana Valisi Kathleen Blanco çıkıp şöyle konuştu: Güvenlik güçlerinin ellerinde "dolu vaziyette M16 silahları hazırdır.”
Vali Kathleen Blanco, "Bu askerler vurmayı ve öldürmeyi iyi biliyor ve gerekiyorsa bunu yapmaya hazırlar" diyerek aç ve perişan insanlara gözdağı vermeyi ihmal etmedi. 
O sıralarda yiyecek arayan bir aileye polisin ateş açması sonucu yaşanan olayda, iki kişi öldü, dört kişi yaralandı. Yıllar sonra bu polisler, komplo ve insan hakları ihlalleriyle suçlandı. Davalar açıldı, olaylar örtbas edildi. Haksızlık yapanın yanına kâr kaldı.
Ölenlerin çoğu zamanında gıda ve ilk yardım alamadıkları için açlıktan ve bakımsızlıktan öldü. Buna ilaveten soygun ve yağma yaptıkları gerekçesiyle polisin halka karşı acımasız saldırısı ve güç kullanmasından dolayı ölüm nispeti yüksek oldu. 
ABD ordusunu Irak’ta gördük; korkak ve zalim… Kendi halkına karşı dehşet seviyesinde acımasız.
ABD ordusunun 40’ı siyahi Amerikalıdır. Bunların başkaldırması, kitle imha silahlarını, tıpkı “Saratoga”  hadisesindeki  (3) Türk gemisini arkadan vurma olayında olduğu gibi ABD şehirlerine, üslerine ve gemilerine karşı kullanması mümkündür. Böyle bir durumda ABD’nin hali ne olur? Ben insanları bunaltırsanız, çılgınlık yapmaktan kaçınmayacaklarını değerlendiriyorum.
Bizce ABD önce devlet olmayı öğrenmelidir, şiddet kullanmak ayıların kârıdır. Devlet olmak asırların yoğurduğu gelenek ve ayrı bir meziyettir. 
Bu hadiselerin derinlemesine araştırmasına devam edeceğiz.
 
 
 
 
 
 
 
DİP NOTLAR
 
(2) Katrina, 23 Ağustos 2005'te Bahamalar'ın üzerinde oluşmaya başlamıştır. Sistem Meksika Körfezi'nde şiddetini artırarak Florida'nın güneyini 1. kategoride geçmiş, sellere ve ölümlere sebep olmuştur. 29 Ağustos sabahı sırasıyla güneydoğu Louisiana ve Louisiana/Mississippi'yi 3. Kategori'de vurmuştur.
Fırtına dalgası, Körfez kıyısı boyunca Mississippi'nin Waveland, Bay St. Louis, Pass Christian, Long Beach, Gulfport, Biloxi, Ocean Springs, ve Pascagoula şehirlerini harap etti. Louisiana'da, New Orleans'ın 53 farklı yerindeki sel koruma sistemi yıkıldı. Koruma setlerinin yıkılmasıyla New Orleans'ın bazı mahalleleri sular altında kaldı, bunu izleyen haftalar boyunca sel yayılarak New Orleans'ın 80'ini etkiledi. 1,836 kişi öldü. toplam zarar 81.2 milyar (2005 USD) oldu.
(3) Türk Gemisi “Muavenet”in; 1992’de Ege Denizi Sakız Adası önlerinde yapılan, NATO Tatbikatı esnasında, Amerikan uçak gemisi “Saratoga” tarafından kasten vurulması olayı
 
Etiketler: ABD, Devlet, Felsefesinin, Çürümüşlüğü, ve, Devlet, İçi, Çatışmanın, Derinleşmesi, Meselesi, -II-,
Yorumlar
Yazarın Diğer Yazıları
21 Mayıs 2023
SEÇİM SONUÇLARI ANALİZİ
09 Nisan 2023
SERGEY VİKTOROVİÇ LAVROV’UN ANKARA ZİYARETİ ORTAK BASIN TOPLANTISI
07 Nisan 2023
İSRAİL’İN 2023 GAZZE SALDIRISI
05 Nisan 2023
FİNLANDİYA’NIN NATO’YA GİRİŞİ
12 Mart 2023
DEPREMLER SENTETİK OLARAK YAPILABİLİR Mİ? HAARP TEKNOLOJİLERİ DOĞRU MU? MARAŞ DEPREMİNDE BÖYLE BİR ŞÜPHE VAR MI? -1-
09 Mart 2023
DEPREMLER SENTETİK OLARAK YAPILABİLİR Mİ? HAARP TEKNOLOJİLERİ DOĞRU MU? MARAŞ DEPREMİNDE BÖYLE BİR ŞÜPHE VAR MI?
25 Şubat 2023
DEPREM NOTLARI
17 Şubat 2023
BEYDABADAN BİR HİKÂYE:
09 Şubat 2023
DEPREM TESPİTLERİ
08 Mayıs 2022
BÜYÜK YALAN!.. ÇÖKTÜ!..
03 Mayıs 2022
Kamu Diplomasisi ve Yumuşak Güç Hakkında
14 Mart 2022
Bu Kirli Savaşın Arkasında Kimler Var?
12 Mart 2022
Rus Milli Güvenlik Doktrinindeki Gelişme Ve Rusya’nın Yeniden İmparatorluk Kurma Hevesi
08 Mart 2022
RUSYA FEDERASYONU MÜSLÜMANLARINA BİLDİRİ
05 Mart 2022
RUS YAYILMACILIĞI’NIN ORTAYA ÇIKIŞI
03 Mart 2022
PUTİN’İN NÜKLEER FİYASKOSU YA DA BLÖFÜ
01 Mart 2022
RUSYA’NIN UKRAYNA’YI İŞGALİ MESELESİNE GİRİŞ (İngilizce Tercümeli)
11 Ocak 2022
İHRACATTAKİ ARTIŞ
24 Kasım 2021
MODERNİZMİN ÇÖKÜŞÜ
24 Kasım 2021
TÜRKİYE’NİN GELECEK VİZYONU (2050-2070)
24 Kasım 2021
GELENEKSEL TIP VE PİLPUT MUCİZESİ -II-
23 Kasım 2021
GELENEKSEL TIP VE PİLPUT MUCİZESİ -I-
17 Kasım 2021
BÜYÜK FRANSIZ İHTİLÂLI - YAKOBİZM-JAKOBENLER
26 Ekim 2021
İngiliz İstihbaratının Büyüme Modelleri - İngiliz İstihbaratçıları Hakkında Son Notlar-Vll-
26 Ekim 2021
İngiliz İstihbaratının Büyüme Modelleri - İstihbaratlar Savaşı Hakkında İngilizce Notlar -Vl-
25 Ekim 2021
İngiliz İstihbaratının Büyüme Modelleri - Büyük Arabistan Projesi -V-
19 Ekim 2021
İngiliz İstihbaratının Büyüme Projeleri & Arnavutluk
18 Ekim 2021
Batının Tasarladığı Büyüme Projeleri Ve İttihat Terakki Örneği
17 Ekim 2021
Batının Kurgusu Ve Zihniyet Yapısı İstihbaratı Nasıl Etkiliyor?
16 Ekim 2021
İstihbaratın Anlamı ve Batı Düşüncesi
30 Eylül 2021
Yapay Zekâ Meselesi
17 Mayıs 2021
Cinayet Şebekesi İsrail, Filistin'de Gazze'de Ne Yapıyor?
03 Mayıs 2021
Ermeni Soykırım Meselesi
09 Nisan 2021
Montrö Boğazlar Sözleşmesi Üzerinden Siyaseti Yönlendirme-Yanıltma
06 Mart 2021
Irak ve Suriye’de Sınır Düzeltmesi Nasıl Olmalıdır?
06 Mart 2021
Irak-Suriye Hudut Sorunu
06 Mart 2021
Gara Operasyonu Türkiye’nin Güney Hudutları Meselesi
25 Şubat 2021
Irak ve Suriye Hudutları Meselesine Giriş
19 Ocak 2021
Gazetecilik Sorunları, Basın Kartı, İnternet Medyası vs.
26 Aralık 2020
Covid-19 Dönemi ve Sonrasında İstihbarat
24 Aralık 2020
Doğu Türkistan Meselesi
13 Kasım 2020
Dağlık Karabağ'da Kapsamlı Bir Antlaşma Nasıl Olacaktır? Nasıl Olmalıdır?
13 Kasım 2020
Dağlık Karabağ Barışı
05 Kasım 2020
ABD Seçimlerini Eşekler mi? Yoksa!.. Filler mi Kazanır?
15 Ekim 2020
Azerbaycan Ermenistan Savaşı
13 Eylül 2020
Türk Yunan Savaşını Kim Çıkaracak? Nasıl Sonuçlanacak?
07 Eylül 2020
Yunanistan ve Adalar Meselesi Yahut; "Aslanı Kediye Boğdurmak"
01 Eylül 2020
Beyrut Limanı'na Yapılan Sabotaj “İsrail Ve Hizbullah Bu İşin Neresinde?”- “Lübnan’ın Geleceği”
01 Eylül 2020
Beyrut Limanına Yapılan Sabotaj -III-
11 Ağustos 2020
Beyrut Limanına Yapılan Sabotaj -II-
07 Ağustos 2020
BEYRUT LİMANI’NA YAPILAN SABOTAJ İSRAİL VE MOSSAD İŞİ Mİ?
12 Temmuz 2020
Kazakiztan'ın Bağımsızlığı ve Yükselişi
29 Haziran 2020
ABD’NİN BÖLÜNME İŞİNİ KİM YAPACAK? -I-
28 Haziran 2020
ABD Nasıl Bölünecek? Kaç Parçaya Bölünecek, Bu İşi Kim Yapacak?
28 Haziran 2020
ABD Nasıl Bölünecek?
28 Haziran 2020
ABD Bölünme Tehdidi Altında -IV-
28 Haziran 2020
ABD Bölünme Tehdidi Altında -V-
28 Haziran 2020
ABD Bölünme Tehdidi Altında -III-
28 Haziran 2020
ABD Olayları - Halka Yönelik Polis Zulmü -I-
27 Haziran 2020
BNC Medya Haber Yazarı SUAT GÜN Kimdir ?
Haber Yazılımı