Reklamı Geç
YAZARLAR
Deprem Tahmin Mühendisliği
Kadir SÜTÇÜ - Deprem Tahmin Uzmanı
10 Ekim 2020 - Cumartesi 09:05

DEPREM TAHMİN MÜHENDİSLİĞİ

 

Deprem Enerjisi Atmosfere Salınım Yapıyorsa Atmosfere Salınım Yapan Deprem Enerjisi Hangi İş ve İşlevleri Yapar?

RICHTER ÖLÇEĞİ NEDİR?

Richter ölçeği sadece depremin büyüklüğü hakkında değil depremde atmosfere salınan enerji hakkında da bilgi verir.

Bir depremin yıkıcı gücü, sallanma genliğinin 3/2'nci kuvveti ile orantılıdır. Dolayısıyla bir depremin şiddeti Richter ölçeğine göre bir (4+1=5 gibi) birim arttığı zaman, depremin yıkıcı gücü 10(3/2)=31,6 (4.0 büyüklüğün deki bir deprem anında patlayıcı dengi atmosfere salınım yapan enerji miktarı 56.000 kilo ise 5.0 büyüklüğündeki bir deprem anında atmosfere patlayıcı dengi enerji miktarı 56.000*31.6)  katına çıkar.

5.0 büyüklüğündeki bir depremin patlayıcı dengi enerji miktarı 4.0 büyüklüğündeki bir depremin patlayıcı dengi enerji miktarının 31.6 katı kadar enerji çıkarır.

 

 

Richter büyüklük ölçeği ya da kısaca Richter ölçeği depremlerin şiddetini ölçmekte kullanılan, adını en sık duyduğumuz ölçek.

 

Her yıl çok sayıda deprem oluyor. Bu depremlerin bir kısmı insanlar tarafından hissedilemeyecek kadar düşük şiddette olurken bazıları sebep oldukları tahribatlar ile felaketlere yol açıyor. Richter büyüklük ölçeği -ya da kısaca Richter ölçeği- depremlerin şiddetini ölçmekte kullanılan, adını en sık duyduğumuz ölçek. Peki, Richter ölçeği tam olarak nedir ve bize depremler hakkında hangi bilgileri verir?

 

 Richter ölçeği 1935 yılında Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü'nde çalışan Charles Francis Richter ve Beno Gutenberg adlı iki araştırmacı tarafından geliştirilmiştir. Logaritmik bir ölçek olan Richter ölçeğine göre bir depremin şiddeti şu formülle hesaplanır:

 

ML=log(A/A0(δ))

 

Bu formülde Mdepremin şiddetini, A Wood-Anderson sismografının maksimum sapmasını, A0(δ) ise depremin merkezinin uzaklığına bağlı olarak değişen bir fonksiyonu ifade eder. Şiddet hesaplama formülü 10 tabanlı bir logaritma içerdiği için depremin şiddetinin Richter ölçeğine göre 1 birim artması gerçek şiddetinin on katına çıkması anlamına gelir. Ölçeğin geliştirildiği zamandaki teknolojilerle ancak 3 ve daha büyük şiddetteki depremler ölçülebilmesine rağmen, aslında ölçeğin alt sınırı yoktur. Hatta günümüzde var olan hassas sismograflarla Richter ölçeğine göre değeri negatif olan depremleri bile belirlemek mümkündür (Birden küçük sayıların logaritması negatiftir).

 

Richter ölçeği ile büyüklüğü 8'den fazla olan depremlerin şiddeti ölçülemez. Çok büyük depremlerin şiddetini ölçmek için başka yöntemler kullanılır. Fakat diğer yöntemlere göre yapılan ölçümlerden de kamuya açık yayın organlarında “Richter ölçeğine göre” şeklinde değinilmesi yaygındır.

 

Kaynak: https://bilimgenc.tubitak.gov.tr/makale/richter-olcegi-nedir

 

T.C. İÇİŞLERİ BAKANLIĞI

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı

24 Eylül 2020 Marmara Denizi Marmara Ereğlisi (Tekirdağ) açıkları Mw 4.2 depremine ilişkin ön değerlendirme raporu

Deprem Dairesi Başkanlığı Eylül 2020

4 Sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’ nin 40 ıncı maddesinin 2 nci fıkrasının, Ülke genelinde deprem verilerinin paylaşımı ve kamuoyunun bilgilendirmesi konusundaki, "Deprem gözlemi yapan üniversiteler, yerel yönetimler ve tüm kurum ve kuruluşlar deprem gözlem verilerini eşzamanlı olarak Başkanlığa aktarır. Meydana gelen depremin büyüklük ve şiddeti gibi temel veriler kamuoyuna resmi olarak sadece Başkanlık tarafından duyurulur" hükmü gereğince ön değerlendirme raporu hazırlanmıştır.

 

Makale:

 

https://deprem.afad.gov.tr/downloadDocument?id=2063  

 

T.C. TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI

Meteoroloji Genel Müdürlüğü

Eylül 2020 Ağustos Ayı Sıcaklık ve Yağış Değerlendirmesiyle ilgili makalesi yayınlanmıştır.

 

Makale: https://www.mgm.gov.tr/FILES/iklim/yillikiklim/2020_agustos_SicaklikYagis_Bulten.pdf

 

Deprem Dairesi Başkanlığı Eylül 2020 ön değerlendirme raporunda (deprem anında ve deprem öncesinde atmosferde) geniş bir alana dağılan deprem enerjisinden bahsedilmemiştir.

 

Meteoroloji Genel Müdürlüğü Eylül 2020 Ağustos Ayı Sıcaklık ve Yağış Değerlendirmesiyle ilgili makalesinde de depremler anında ve öncesindeki enerjinin atmosfere etkisinden ve depremlerden bahsedilmemiştir.

 

Her iki makalede ve bundan önce yayınlanan tüm makalelerde bu ve bu gibi eksikliklerin olduğunu gördüm.

 

Bu iki Bakanlıktaki yazılan eksik makalelerin eksiklikleri giderildiği takdirde üniversitelerde deprem ve deprem tahmini konuları inceleyen DEPREM TAHMİN MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ bilim dalı olarak açılabilir.

Saygı ve sevgilerimle.

 

Adınız
Yorumunuz
sinem - 12 Ekim 2020  
devlet buyukleri tabi ki umursamaz onlarin umurunda mi kendilerini.cok güvende sanıyorlar onlara ölüm yok cünkü Ama Allah var Allah kimin ne olacagi belli olmaz. Kadir hocam bikmadan usanmadan bu yola baş koydu hic bir beklentisi olmadan senelerdir turk halkı için emek veriyor cunku 1 can da 1 candir. Her sey icin cok gec olmadan inş bilgilerini devlet gorur de emekleri boşa gitmez. Ayrica sabrinada hayranim Basarilari daim olsun inş

KÜTAHYA lı AHMET - 11 Ekim 2020  

Firdevs Çağlayan - 11 Ekim 2020  
Rabbim amacınıza ulaşmayı nasip etsin gereken kişiler görsün artık sizi

Adnan PARLAR - 11 Ekim 2020  
Kadir hocam ben sizi eskiden beri takip ediyorum-tahminleriniz sapmadan doğru çıkıyor.Siz değerli insana gereken değeri devlet biran önce versin.

Günay - 11 Ekim 2020  
Deprem Türkiye nin gerçeği- ancak halen bu konuda her yönden yetersiziz. Sizin gibi değerli kişiler biraraya toplanarak bu gerçeği hasarsızca atlatmamızın mümkün olacağı kanısındayım. Verileriniz incelenmeli. Teşekkürler.

Yasemin - 11 Ekim 2020  
lütfen hocamızın kıymetini bilin. Iş işten geçmeden

Hamiyet Gür - 11 Ekim 2020  
Neden hala yetkililer sesinizi duymaz anlamıyorum.. bu kadar mı "Kör" ve " sağır" olunur bir değer karşısında?..Allah emeklerinizin karşılığını tez zamanda nasip etsin diyorum Kadir bey. Size de sağlıklı uzun ömür diliyorum. Zira bu ülke ve dünya için önemli olduğunuza inanıyorum.

Sedef - 11 Ekim 2020  
Sizin tahmin raporlarinizi 1.5 aydir takip ediyorum. Tahminlerinizin tamamina yakin çiktigini gözlemledim. İç işleri bakanimizdan rica ediyorum-Sizin engin bilgi birikiminizden ve tahminlerinizden acilen faydalanmamiz gerekiyor. Acilen konu ike ilgili yetkililerin sizinle bağlantiya geçmesini rica ediyorum.Ozellikle beklenen Istanbul depremi için. Ömrünüze bereket. Saglik afiyet dilerim.

Onur - 10 Ekim 2020  
Üniversitede bu alan açılmalı egitim verilmeli.

Ahmet üçel - 10 Ekim 2020  
Çalışmalarınızın bilimsel temeli olduğuna inanıyorum. Bu yüzden de takip ediyorum. Başarılar diliyorum.

Osman Okan - 10 Ekim 2020  
Kadir bey bu konuda sınırları zorluyor ve desteği hak ediyor. Yetkili kurumların daha fazla destek vermesi gerekiyor bence.

Ayse gul - 10 Ekim 2020  
Boyle kiymetli hocalarimizin onunu acalim calismalari icin yardim edelim ki depremler onceden haber verilsin

Can - 10 Ekim 2020  
Çok detaylı bilimsel bir.makale.olmus kutlarim

Barıs emel - 10 Ekim 2020  
Deprem gerçeği daha fazla önemsenmeli ve hocamında dediği gibi ünv lerde özel bir bölüm olarak Daha ciddi alınarak çalışılmalı

Melahat Bulut - 10 Ekim 2020  
Sizi kutluyorum Kadir Bey araştırmalarınızda başarılarınızın devamını dilerim


Diğer Yazıları

Depremler Dünyada Kara Deliği Büyütür ve Küçültür
Deprem Öncesinde ve Deprem Anında Richter Ölçeğine Göre Havadaki Bu Enerjiyi Yok Saymak Bilgisizliktir!..
25 26 09.2020 DEKOS Raporu
Ankara'daki Kum Fırtınası ve Yanlış Bilinenler!..
Dekos Kuvveti Organize Sistemi Nedir?
Deprem Biliminde Devrimin Ayak Sesleri
17 Ağustos 1999 Depremi Üzerinden 21 Yıl Geçti
Deprem Tahmininde Bulutların Rolü Kadir SÜTÇÜ MAKALE - 1 - Sonuç ve Öneriler
Bana Göre Dünyada Bir Tane PROF var. Prof. GALİLEO!!!..
Deprem Tahmininde Bulutların Rolü - Kadir SÜTÇÜ - MAKALE - 1 -
bncmedyahaber.com Yazarı Kadir SÜTÇÜ Kimdir?